Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Poliser hånade död transsexuell

Nyheter | 14/02/2009 14:21

Chefer på länskriminalen skrattade åt självmordet.

MALMÖ. Den 16 augusti tog den transsexuella 28-åringen sitt liv och hoppade från en balkong. Två dagar senare togs självmordet upp på länskriminalens morgonmöte.

En av cheferna på länskriminalen skrattade när han förklarade ärendet om "en kvinna omgjord till man" som begått självmord. Många andra i rummet stämde också in i skratt.

En av Skånepolisens värdegrundsutbildare, polisinspektören Jeanette Larsson, reagerade starkt på det inträffade.

– Jag sa att jag inte uppskattar att man gör sig lustig över att en transperson tagit livet av sig, säger hon till Sydsvenskan.

Chef för länskrminalavdelningen, Henrik Malmqvist, närvarade inte på mötet, men har fått en annan bild av det inträffade.

– Jag har pratat med två tredjedelar av dem som närvarade vid mötet och ingen kunde erinra sig att det skrattats på ett otillbörligt sätt. Men det ska ha dragits på smilbanden åt det faktum att den här personen hade ett namn som uppfattades som komiskt. Ungefär som om en tysk som hetat Hans Bratwurst hade tagit livet av sig, menar Malmqvist, enligt Sydsvenskan.

Nu beskyller gaypolisföreningen polisledningen i Skåne för att vara passiv och kräver att händelsen granskas. Föreningen tror att en orsak till passiviteten kan bero på att "”chefen för internutredningsgruppen i Skåne är gift med biträdande länspolismästare”.

Hans Nordin, biträdande länspolismästare, tar inte åt sig av jävsanklagelsen.

– Riksenheten för polismål avgör vilken internutredningsenhet som ska biträda dem, därmed tas hänsyn till eventuella jävsförhållande. Men jag har svårt att se kopplingen i det här fallet, säger han, skriver Sydsvenskan.

Skrivet av: