Onsdag 20 Okt
Stockholm

Skånepolisen ska externutredas

Nu ska Skånepolisens internutbildning externutredas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter avslöjanden om att Skånepolisen kallat Rosengårdsungdomar för "blattajävlar" och använt namn som Neger Niggersson i sin internutbildning tillsätts en extern utredare, säger rikspolischefen Bengt Svenson till TT.

– Det är för jäkligt det som hänt och det är upprörande. På något sätt måste vi gå till grunden med det här och då måste vi ta hjälp, säger Bengt Svenson.

Skånepolisen kommer därför att utvärderas av en extern utredare med vana av värdegrundsfrågor. Vem uppdraget går till blir klart under nästa vecka.

– Utredaren ska ta reda på om det finns brister i värdegrundsarbetet i Skåne och vad man borde göra annorlunda. Det här har aldrig gjorts tidigare och är oerhört angeläget, säger Svenson.

Det var vid en kurs som hölls för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö våren 2008 som de fiktiva namnen Neger Niggersson och Oskar Neger användes.

– Det är enskilda elever som valt dessa namn vilket är ytterst olämpligt. Omdömet har inte räckt till i det här fallet, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen till TT.

På en storbildsskärm visade instruktören vid kursen övningsexempel på ett blankettsystem då namnen dök upp.

Anställda slog larm till den högsta ledningen om händelsen, men det blev aldrig någon internutredning eftersom det inte gick att få fram vilka elever som lagt in namnen.

Att skånska poliser kallat människor för "apadjävul" och vid övningar använt fiktiva namn som "Neger Niggersson" tycker Bengt Svensson är olämpligt, oförklarligt och lågt. Konsekvenserna av att det rasistiska språkbruket avslöjats kommer att bli tydliga för polisen i hela landet, men främst i Skåne, tror Svenson.

Särskilt ungdomar kommer att ifrågasätta polisens arbete och det blir svårare för polisen att göra sitt jobb.

Avslöjandet av de fiktiva namnen kom dagen efter det att brottsutredningen mot tre poliser som i samband med Rosengårdskravallerna kallat ungdomar för "blattadjävlar" och "apadjävlar lagts ner.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela