"Neger Niggersson" – ett brott?

Chefsåklagaren tar i med hårdhandskarna.


Chefsåklagare Jörgen Lindberg inleder förundersökning efter avslöjandena om att de fiktiva namnen "Neger Niggersson" och "Oskar Neger" använts av Skånepolisen vid en internutbildning under våren 2008.

– Så dom det återgivits i medier finns det misstanke om brott, säger Lindberg.

Enligt Sydsvenskan hölls en kurs i beslagshantering för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö våren 2008. På storbildsskärmen visade instruktören namn som skulle användas i övningen. Bland dem fanns namnet Neger Niggersson och Oskar Neger. Några åhörare reagerade.

– Jag trodde inte det var sant, men jag tyckte synd om instruktören så jag väntade tills efteråt, säger Jeanette Larsson, polisinspektör på länskriminalens underrättelsetjänst, till tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.