Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ville inte ha flicka, gjorde abort

Nyheter | 16/02/2009 13:47

"En generös lagstiftning kan missbrukas. Detta är ett bevis på när så sker."

Kvinnan hade flera flickor sedan tidigare och ville inte ha fler. När fosterdiagnosen visade att hon var gravid med ytterligare en flicka gjorde hon abort. Två gånger.

Vilket har rört upp känslor på det aktuella sjukhuset.

Ovanstående har väckt starka känslor hos de inblandade som, möjligen med rätta, uppfattat att patienten har genomgått två aborter p.g.a. oönskat kön.

Man har bett mig utfärda direktiv för att läkare och barnmorskor ska slippa hamna i en situation där de kan känna sig pressade att undersöka fostrets kön under graviditetens första hälft (utan medicinsk indikation), och/eller att medverka till abort p.g.a. oönskat kön ...

Jag skulle vara tacksam om en i abortfrågor insatt klok tjänsteman vid Socialstyrelsen ville ge mig någon vägledning inför mitt beslut” skriver verksamhetschefen vid kvinnokliniken på sjukhuset.

Var går gränsen?

Rätten till abort stöds av en stor majoritet av svenskarna, men frågan om var gränserna bör dras debatteras regelbundet på bloggar och i forum.

Nyheter24 har talat med poeten och författaren Marcus Birro som vid ett flertal tillfällen debatterat den svenska synen på abort.

Är det etiskt riktigt att delge ett fosters kön till någon som kan komma att låta svaret ligga till grund för ett abortbeslut?

– Det skulle aldrig falla mig in att sätta mig till doms över folks val att göra abort, säger Marcus Birro till Nyheter24.

– Jag kan bara vara trogen mina övertygelser. Jag har fått revidera en hel del av mina politiskt korrekta uppfattningar de senaste åren. Givetvis utifrån vad jag varit med om, med två för tidigt födda barn som dog.

– Men utifrån det jag varit med om och utifrån det jag tror på, det jag skrivit om, och utifrån allt jag håller för sant borde det inte få vara tillåtet att välja bort två barn på grund av deras kön. Och dessutom två gånger, säger Marcus Birro till Nyheter24.

Ska sjukhuspersonal ha rätt att vägra att medverka till aborter som sker på grund av oönskat kön?

– Jag tycker det är helt sunt och väldigt bra att sjukvården reagerar.

– En generös lagstiftning kan missbrukas. Detta är ett bevis på när så sker. Bra att det är verksamhetschefen för kvinnokliniken själv som hört av sig. Heder till honom, säger Marcus Birro till Nyheter24.

Skrivet av: