Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brottsprovocerad får ej resning

- 16/02/2009, 16:22 -

Polisen använde olagliga trick för att sätta dit en langare. Riksåklagaren tror dock inte att mannen kommer att få ett mildare straff vid en ny prövning.

GOTLAND. År 2000 kunde polisen ta fast en 33-årig langare när han skulle sälja av 1,4 kilo heroin. Efteråt har det dock kommit fram att polisen använde en infiltratör för att provocera fram ett brottet. Något som var, och är, olagligt.

Adis dömdes till nio års fängelse i augusti samma år. Frågan om hur domstolarna skulle ha dömt om de hade känt till polisprovokationen har utretts tidigare av Riksåklagaren (RÅ) i en återupptagen förundersökning.

Nu liksom då har RÅ kommit fram till att mannen skulle ha sålt de 1,4 kilo heroin han innehade till någon annan om han inte utsatts för polisprovokationen.

"Det är därmed osannolikt att han skulle ha frikänts eller hade kunnat få ett mildare straff om provokationen hade varit känd", anser RÅ.

Därmed stryker RÅ Adis resningsansökan.

Skrivet av: