Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Swartz: "Det kan ta flera år"

- 16/02/2009, 17:41 -

Internetpionjären Oscar Swartz om sina intryck från Pirate Bay-rättegången.

Nyheter24:s nye bloggare, internetpionjären Oscar Swartz berättar om sina tankar och levererar analyser kring rättegången mot Pirate Bay.

Oscar, vad var mest överraskande i dagens rättegång tycker du?

– Hela skadeståndsbiten, det har knappt diskuterats överhuvudtaget i media förut. Försvaret verkar ha finkammat lagen noga och hittat en hel del nytt.

Något annat nytt som kom fram i dag?

– Ja, ansvarsrollerna. Vem som egentligen har gjort vad. Peter Sunde säger sig ju knappt ha varit med alls, och inte heller Carl Lundström. Det var Gottfrid Svartholm som tog på sig största ansvaret.

– Det var ganska intressant att Gottfrid mer eller mindre fick beröm av åklagaren för sitt enorma arbete med att skapa nya program. Han är en extremt duktig programmerare.

Du köpte en biljett till rättegången på svarta börsen, vad fick du betala?

– Utgångspriset var 500 spänn, men jag lyckades få ner det till 300.

Hur stort var intresset från media?

– Det är ju helt fullsatt, och väldigt mycket media på plats. Även en hel del utländska medier. Jag pratade med folk från både norska Aftenposten och finska Helsingin Sanomat, och så hörde jag en del folk som snackade engelska också. Sedan bloggar ju jag för amerikanska Wired, och så har Piratbyrån ideellt folk som översätter alla texter till tio olika språk. Så det är ett stort intresse, och det lär nog bli ännu större framöver när de internationella höjdarna ska vara med i rätten.

De flesta verkar övertygade om att oavsett utgång så lär fallet överklagas upp till Högsta Domstolen...

– Ja, det är väl alla eniga om. Det är väldigt lång väg till att nå fällande domar. Och så länge man inte vunnit laga kraft kan ju inte sidan stängas ner. Det kan ta flera år, och jag tror storbolagen får rätt mycket badwill av det här, säger Oscar Swartz till Nyheter24.

Följ snacket om rättegången mot Pirate Bay på Oscar Swartz blogg!

Skrivet av: