Experten: Skadeståndskravet absurt

"Hollywoodfantasier om stora pengar."


Både Nyheter24:s Pirate Bay-bloggare Oscar Swartz och experten på skadeståndsrätt Mårten Schultz drar liknande slutsatser om dagens förhandligar i tingsrätten i Stockholm mot The Pirate Bay.

En rättegång som enligt Schultz "aktualiserar några av samtidens tongivande tendenser: Friktionen mellan olika rättigheter, mediesamhällets påverkan på de juridiska processerna och en utvecklingslinje som kommer att förändra det svenska rättssamhället på djupet, nämligen det instrumentella användandet av juridiska processer för att driva rättspolitiska frågor.", skriver han på debattsajten Newsmill.

Vad både Swartz och Schultz är överens om är de hiskeliga summorna som Pirate Bay-grundarna krävs på inte står i proportion till brottet. I centrum under rättegångens första dag står frågan om huruvida The Pirate Bays grundare kan kan bli skyldiga hundratals miljoner och hållas skadeståndskyldiga för att sajtens användare delar filer med varandra. Eller som Oscar Swartz uttrycker det:

Alltså, det är ju nätanvändare som glatt delar filer med varandra. Inte Pirate Bay-pojkarna. Så det logiska vore ju att man försökte få dem att pröjsa fattiga Hollywoodbolag pengar för nöjet. Men nix, det är TPB som skall nitas.

Frågan är alltså: vad har Pirate Bay-grundarna för ansvar gentemot rättighetshavarna? Och hur kan de dömas till skadestånd som överstiger de belopp som användare laddat ner för?

Mårten Schultz hävdar att rättegångens första dag visar på ett systemfel i svensk processrätt. Han menar därmed att Sverige måste separera straffansvar från skadeståndsansvar, något som inte görs på ett tydligt sätt i Pirate Bay-rättegången.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.