Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ministern hoppas konstelev åker fast

Nyheter | 17/02/2009 02:03

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth är onådig i sin kritik mot Konstfack.

I måndagskvällens Aktuellt i SVT trappade kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth upp sitt krig mot Konstfack och den elev som vandaliserade en tunnelbanevagn som examensarbete. Adelsohn hoppas nu att eleven åker fast.

– Det här kostar väldigt mycket pengar att sanera, nu vet man vem han är och förhoppningsvis får man tag i honom, sa Adelsohn i Aktuellt.

Adelsohn blev ursinnig när hon först såg "konstverket" Territorial pissing på konstmässan Market i Stockholm i fredags. Konstfackeleven, NUG, är välkänd som grafittikonstnär och har fem års studier på Konstfack i sitt CV. På det två minuter långa examensarbetet syns NUG spreja ner en tunnelbanevagn med med svart färg och går vidare med att krossa en fönsterruta inför chockade passagerare.

– Jag blev otroligt upprörd. Av att graffiti flyttas in på galleri så här... Jag ser graffiti som skadegörelse. Jag tycker förvisso att konsten ska vara fri, utmana och ställa frågor, men den här filmen gjorde mig oerhört arg, sa Lena Adelsohn Liljeroth DN.

– De (passagerarna) måste blivit oerhört rädda, sa Lena Adelsohn Liljeroth i Aktuellt.

I Aktuellt utvecklade hon sin definitionen av konst.

– Konst ska vara provocerande och utmana, men jag tycker inte att det här är konst. Det här är skadegörelse, vandalisering, sa kulturministern.

– Han förstör en hel vagn, han krossar fönstret.

Adelsohn menar att Konstfack inte tagit sitt ansvar och borde aldrig ha godkänt brottet.

– Det är märkligt också att det godkänts som examensarbete, sa Adelsohn Liljeroth i Aktuellt.

Nu medger Konstfack att man kan ha gjort ett fel när man godkände examensarbetet.

–?Vår policy är att inte visa verk som tillkommit på olagligt sätt, säger Mabel Selin, informationsansvarig på Konstfack till DN.

– Om det visar sig att tillvägagångssättet var kriminellt och att de ansvariga på institutionen varit medvetna om det har skolan begått ett allvarligt fel.

Men man har inga planer på att annulera NUG:s magisterexamen.

–?En godkänd examination går varken att dra tillbaka eller överklaga, säger Mabel Selin till DN.

Skrivet av: