Lördag 25 Sep
Stockholm

Dold reporter rånad av sverigedemokrat

"Du ser väldigt rädd ut."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utrustad med dold mikrofon och bitvis även dold kamera infiltrerade reportern Caroline Stenman från Sveriges Radio det främlingsfientliga partiet sverigedemokraterna.

Genom att söka en engagerad roll i partiet har Stenman under flera månaders tid följt dem från insidan och försökt sätta sig in i hur de fungerar.

Under en tredagarskryssning till Tallin med sverigedemokraternas ungdomsförbund avslöjades Stenmans wallraffande. Hon togs in i en hytt där ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist krävde att få hennes väska. En väska i vilken en dold videokamera låg.

Reportern bar dessutom dold mikrofon vid tillfället och en avskrift av ljudupptagningen från samtalet följer nedan:

Erik Almqvist:

– Det är så här att ... Vänta lite ... Det går rykten som är väldigt tramsiga. Som är väl lite ... Du ser väldigt rädd ut.

Reportern:

– Vadå?

– Varför känner du dig påhoppad?

– Nä, vadå?

– Det märker jag på dig.

– Nej.

– Kan du öppna din väska?

– Nej, nej. Nej.

Ljud av stök.

– Nej, nej.

Erik Almqvist:

– Vänta här.

Reportern:

– Nej. Nej, nej.

– Lämna din väska!

– Okej, jag lämnar den.

”Jag har inte tagit något”

Nyheter24 har talat med Erik Almqvist - som efter incidenten blev polisanmäld för rån alternativt stöld:

Hur ställer du dig till anmälan?

– Det stämmer inte. Jag har inte tagit något. Hon lämnade väskan, sedan sprang hon från hytten, säger en märkbart stressad Erik Almqvist till Nyheter24.

Har du hört inspelningen från hytten?

– Ja, det har jag. Men jag hade ju ingen aning om att det rörde sig om en reporter. Vid tillfället trodde jag att det var en vänsterextrem grupp som var ute efter att kartlägga våra medlemmar och misshandla oss som vanligt, säger Almqvist till Nyheter24.

– Dessutom strider det hon gjorde mot egenrätten, man får inte ta upp ljud och bild från någon som inte är medveten om det.

Varför tog ni med henne in i hytten?

– Vi hade fått höra att hon inte var den hon utgett sig för att vara och jag ville konfrontera henne med det. Det är ju väldigt fult att infiltrera ett förbund med bland annat minderåriga ungdomar, säger Erik Almqvist till Nyheter24.

De stal även reporterns mobil

Nyheter24 har talat med Kalibers producent Sanna Klinghoffer som var med på kryssningen. Klinghoffer bodde i en separat hytt och hade fram till avslöjandet enbart sms-kontakt med Stenman.

– Efter avslöjandet gick jag ner för att tala med dem. De kom emot mig på en gång och sade 'hej Sanna'. Jag kan inte förstå hur de skulle kunna veta vem jag var om de inte fått den informationen från Carolines mobil som låg i hennes väska, säger Sanna Klinghoffer till Nyheter24.

– Men när jag bad om att få tillbaka väskan nekade de helt till kännedom om den.

Hur var deras reaktion på att de blivit infiltrerade?

– De ville veta vilka vi var och varför vi hade gjort som vi gjort. De var rätt sansade men jag kan förstå om de kände sig kränkta. Det är ju delvis en kränkning att bli utsatt för wallraffande. När jag berättade att vi var från Sveriges Radio vände de på klacken och gick, men jag gick efter för jag ville förklara varför vi valt att gå tillväga på det här sättet.

–Jag har inte sett filmen själv men vad jag fått höra så syns det tydligt på båtens övervakningskameror att hon går in i hytten med väskan och lämnar den springande utan väskan.

Har ni blivit utsatta för någon form av hot efter kryssningen?

– Nej, ingenting sånt har förekommit.

Vad kommer ni göra med materialet?

– Vi har inte satt några datum ännu, men det kommer sändas under våren, säger Sanna Klinghoffer till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela