Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Idiotiskt förslag Jan Björklund"

- 12/05/2011, 07:48 -
Rossana Dinamarca (v) tycker förslaget är idiotiskt och oseriöst.
1 av 3

Rossana Dinamarca (v) tycker förslaget är idiotiskt och oseriöst.

Jessica Gow/Scanpix

Jan Björklund tycker att kritikerna är oseriösa.
2 av 3

Jan Björklund tycker att kritikerna är oseriösa.

Claudio Bresciani

Tobias Jobring tror inte att förslaget inte skapar förutsättningar för att bli av med skolk.
3 av 3

Tobias Jobring tror inte att förslaget inte skapar förutsättningar för att bli av med skolk.

Pressbild

"Detta är ett exempel på en skolminister som tar på sig skolmuskelkostymen men inte vill komma med seriösa förslag. Det är bara fejkförslag"

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) lade under onsdagen fram förslaget att återinföra elevers skolk i terminsbetygen. Tongivande aktörer som Barnombudsmannen (B0), Skolinspektionen och Skolverket har alla avfärdat förslaget i sina remisser.

Under onsdagen mötte förslaget skarp kritik. Däribland från Tobias Jobring, förbundsordförande i Svea, Sveriges elevråd:

– Förslaget sparkar på de som redan ligger ner men det sparkar också upp en öppen dörr. De som skolkar mår dåligt och nu stämplas man för det i skolan. Det negativa med förslaget väger så mycket över det positiva. Det viktiga är att rikta fler resurser till skolan, men det här förslaget skapar inte förutsättningar för att bli av med skolket, säger Tobias Jobring till Nyheter24.


Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca (v) är inne på en liknande linje:

– Det är rent ut sagt idiotiskt. Det är ett förslag som funnits tidigare men som aldrig gav den önskade effekten, det vill säga att få bukt med skolket, säger Rossana Dinamarca till Nyheter24.

– Om man är seriös måste man se till grundfrågan: Varför vill inte elever vara i skolan? Det kan var arbetsmiljön i skolan, eller hemmiljön till exempel. Vi behöver förbättrad elevhälsa och arbetsmiljö. Det är för stora klasser och det saknas för ofta skolkuratorer och personal. Eleverna befinner sig ofta i skolan men går kanske inte på lektionerna, fortsätter Dinamarca.

Varför tror du man lägger förslaget?

– Det är ett exempel på en skolminister som sätter på sig skolmuskelkostym men inte vill komma med seriösa förslag. Det är bara ett stort fejk, säger Dinamarca.

Jan Björklund sa till SvD att han tyckte kritikerna har fel attityd.

– Jag tror att Björklund får stöd bland äldre som känner igen förslaget får sin skoltid. Men inte bland yngre väljare och remissinstanser. Jan Björklund lyssnar inte till forskning och bör därför se över sin egen attityd till skolpolitik, utbildning och forskning, avslutar Rossanna Dinamarca.