En miljon nya jobb

Redan 2011 vänder det.


Det finns jobb att söka även under brinnande lågkonjuktur. En miljon jobb ska tillsättas i år och under 2010, enligt Arbetsförmedlingen.

– Det händer saker. Allt är inte svart, sade Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen, på torsdagen när myndigheten presenterade sin årliga prognos över framtidsutsikterna för olika yrken.

2011 – 2012 blir det bättre, då finns det ett större utbud av lediga jobb. Men fram till dess är det tuffare, med en ökande konkurrens om de jobb som finns kvar i takt med att arbetslösheten stiger.

Budskapet från Arbetsförmedlingen är ändå att det hela tiden finns jobb att söka, även om sysselsättningen minskar med 145 000 personer de kommande två åren, samma siffra som Arbetsförmedlingen hade i sin prognos i början av december.

Inom många yrken är det brist på utbildad arbetskraft. Inom främst tjänstenäringarna, hälso- och sjukvård, skolan och dataområdet kommer det därför att finnas jobb framöver för dem med högre utbildning.

Prognoschefen Torbjörn Israelsson slog ett slag för data- och teknikyrken där det kommer att bli en omfattande brist på arbetskraft.

– För få har sökt sig till datautbildningarna efter IT-krisen, och det leder till stora problem längre fram, sade han.

Ungdomar utan betyg från gymnasiet och arbetslivserfarenheter är den grupp Arbetsförmedlingen är mest orolig för, skriver Riksdag & Departement.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.