Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arbetsförmedlingen stäms

Nyheter | 11/02/2009 12:45

Mannen låg på sjukhus och missade ett möte – då stängdes han av.

KARLSTAD. I början av 2006 svävade Dan Hurtig mellan liv och död. Han hade ramlat från en balkong och lades in på sjukhus för sina skador. På grund av skadorna kunde Hurtig inte medverka vid ett möte på arbetsförmedlingen – som stängde av hans a-kassa då han uteblev.

Ett par dagar innan mötet ringde hans sambo till arbetsförmedlingen och meddelade att han inte kunde komma. Något som man inte alls tog hänsyn till.

– Men det tog arbetsförmedlingen ingen hänsyn till. Jag hade inte förväntat mig medlidande från dem, men jag hade heller inte förväntat mig den totala oförståelse som de visade, berättar han till VF.

Hurtig har sedan dess inte fått någon a-kassa och levt på socialbidrag och existensminimum. Men om ett par månader tas fallet upp i tingsrätten.

– Det är första gången som någon i Sverige får rättshjälp för att stämma arbetsförmedlingen, förklarar Hurtig.

Men hans kamp mot myndigheten började redan 2004. Han fick kallelser med kort varsel, ifrågasatt och skickad på kurser som redan varit avslutade. Under juni 2005 stängdes hans a-kassa av för första gången. Detta efter att han nekat ett jobb som krävde att man kan stå upp åtta timmar om dagen.

– Vilket var en omöjlighet eftersom jag har en gammal ryggskada. Och det kände arbetsförmedlingen till. Det var alltså inte ett arbete som var rimligt att ta, säger Hurtig till VF.

Nu hoppas han få upprättelse för sitt lidande. Stämningen innefattar förlorad a-kassa och ersättning om kränkning. Det rör sig totalt om cirka en miljon kronor.

– Men det är inte pengarna som är det viktiga, det viktiga är att få upprättelse. Även om jag får skadeståndet kommer det inte kännas som att jag har vunnit något, bara som att jag får tillbaka en liten del av det som tagits ifrån mig, menar han, enligt VF.

Skrivet av: