Arbetsförmedlingen stäms

Mannen låg på sjukhus och missade ett möte – då stängdes han av.


KARLSTAD. I början av 2006 svävade Dan Hurtig mellan liv och död. Han hade ramlat från en balkong och lades in på sjukhus för sina skador. På grund av skadorna kunde Hurtig inte medverka vid ett möte på arbetsförmedlingen – som stängde av hans a-kassa då han uteblev.

Ett par dagar innan mötet ringde hans sambo till arbetsförmedlingen och meddelade att han inte kunde komma. Något som man inte alls tog hänsyn till.

– Men det tog arbetsförmedlingen ingen hänsyn till. Jag hade inte förväntat mig medlidande från dem, men jag hade heller inte förväntat mig den totala oförståelse som de visade, berättar han till VF.

Hurtig har sedan dess inte fått någon a-kassa och levt på socialbidrag och existensminimum. Men om ett par månader tas fallet upp i tingsrätten.

– Det är första gången som någon i Sverige får rättshjälp för att stämma arbetsförmedlingen, förklarar Hurtig.

Men hans kamp mot myndigheten började redan 2004. Han fick kallelser med kort varsel, ifrågasatt och skickad på kurser som redan varit avslutade. Under juni 2005 stängdes hans a-kassa av för första gången. Detta efter att han nekat ett jobb som krävde att man kan stå upp åtta timmar om dagen.

– Vilket var en omöjlighet eftersom jag har en gammal ryggskada. Och det kände arbetsförmedlingen till. Det var alltså inte ett arbete som var rimligt att ta, säger Hurtig till VF.

Nu hoppas han få upprättelse för sitt lidande. Stämningen innefattar förlorad a-kassa och ersättning om kränkning. Det rör sig totalt om cirka en miljon kronor.

– Men det är inte pengarna som är det viktiga, det viktiga är att få upprättelse. Även om jag får skadeståndet kommer det inte kännas som att jag har vunnit något, bara som att jag får tillbaka en liten del av det som tagits ifrån mig, menar han, enligt VF.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
En miljon nya jobb
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.