Hon erbjöd pyramidspel – jobbar kvar

"Hon tänkte mer med hjärtat."


Det var under hösten 2008 som en arbetssökande kvinna i akut behov av jobb gick in hos arbetsförmedlingen på Södermalm. Under mötet med en handledare tipsades hon om att gå på ett kvällsmöte hos en förening som handledaren själv brukade gå på. Den sökande begav sig till mötet och lyssnade på det som sades. Snart förstod hon att jobbet var helt provisionsbaserat och till stor del handlade om att rekrytera nya personer. Det luktade pyramidspel. Hon lämnade lokalen.

Oktober 2008 ringde den sökande upp arbetsförmedlingen på Södermalm och anmälde handledaren. Både arbetsförmedlingschefen och sektionschefen tog in handledaren på samtal och påpekade problemet. Eftersom handledaren nekade till att någonsin ha gjort något liknande förut och ångrade sig, anses brottet som ringa och handledaren fick jobba kvar. Samtidigt är hon själv fortsatt aktiv i pyramidsspelsverksamheten.

Vad är det som säger att hon inte kommer göra om detta?

Nej... Det har ju såklart kommit upp till diskussion. Men det blev nästan tvärtom efter den här incidenten. Hon vågade knappt rekommendera någonting alls. Det här kommer inte ske igen. Det är jag övertygad om, säger arbetsförmedlingschefen Gerd Wahlstedt till Nyheter24.

Hon poängterar att kvinnan var fullständigt förkrossad över det här.

–Hon tänkte mer med hjärtat.

Samtidigt tycker arbetsförmedlingschefen att det är olyckligt när något sådant händer men menar att det kan förekomma eftersom regelverket har förändrats.

–Förut kunde vi till exempel förmedla frisörer till lediga frisörstolar. Detta får vi inte göra längre. Vi får alltså inte förmedla folk till tjänster som innebär att de själva är företaget. Jag menar att det här fallet ska ses i ljuset av det, avslutar Wahlstedt för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
En miljon nya jobb
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.