Svenska pengar till scientologerna

Över tio miljoner kronor har gått till sekten i USA, enligt nytt avslöjande.


Tom Cruise och John Travolta tar del av stödet från svenska skattebetalare. Hela hälften av Sveriges kommuner är med och bidrar till den kontroversiella Scientologikyrkan, visar en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort. Genom olika vårdorganisationer försöker scientologerna dölja att de myglar till sig pengar.

Det vanliga är att kommunerna gör som i Eslövs fall, där de köper tjänster av olika vårdföretag. Narconon, vars drogavvänjningsmetoder har förkastats av Socialstyrelsen, har haft ett samarbete med Eslöv kommun. Stora delar av intäkterna, som Narconon fick av kommunen, har företaget sedan skickat vidare till Scientologikyrkan i USA.

Med olika frontorganisationer kan scientologerna sprida sina idéer i det svenska samhället.

– Det är en totalitär rörelse med en ambition att ta över världen. Den har en politiska agenda egentligen, maskerad som religion, säger Håkan Järvås, psykolog och avhoppare från scientologerna.

Under de senaste fem åren har 156 av 290 svenska kommuner haft något samarbete med de företag som scientologerna samarbetar med. KMR - Kommittén för mänskliga rättigheter och Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige är andra organisationer som pekas ut, rapporterar SVT Rapport.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.