Torsdag 11 Aug
Stockholm

Svenska pengar till scientologerna

Över tio miljoner kronor har gått till sekten i USA, enligt nytt avslöjande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tom Cruise och John Travolta tar del av stödet från svenska skattebetalare. Hela hälften av Sveriges kommuner är med och bidrar till den kontroversiella Scientologikyrkan, visar en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort. Genom olika vårdorganisationer försöker scientologerna dölja att de myglar till sig pengar.

Det vanliga är att kommunerna gör som i Eslövs fall, där de köper tjänster av olika vårdföretag. Narconon, vars drogavvänjningsmetoder har förkastats av Socialstyrelsen, har haft ett samarbete med Eslöv kommun. Stora delar av intäkterna, som Narconon fick av kommunen, har företaget sedan skickat vidare till Scientologikyrkan i USA.

Med olika frontorganisationer kan scientologerna sprida sina idéer i det svenska samhället.

– Det är en totalitär rörelse med en ambition att ta över världen. Den har en politiska agenda egentligen, maskerad som religion, säger Håkan Järvås, psykolog och avhoppare från scientologerna.

Under de senaste fem åren har 156 av 290 svenska kommuner haft något samarbete med de företag som scientologerna samarbetar med. KMR - Kommittén för mänskliga rättigheter och Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige är andra organisationer som pekas ut, rapporterar SVT Rapport.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.