Svenska pengar till scientologerna

Över tio miljoner kronor har gått till sekten i USA, enligt nytt avslöjande.


Tom Cruise och John Travolta tar del av stödet från svenska skattebetalare. Hela hälften av Sveriges kommuner är med och bidrar till den kontroversiella Scientologikyrkan, visar en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort. Genom olika vårdorganisationer försöker scientologerna dölja att de myglar till sig pengar.

Det vanliga är att kommunerna gör som i Eslövs fall, där de köper tjänster av olika vårdföretag. Narconon, vars drogavvänjningsmetoder har förkastats av Socialstyrelsen, har haft ett samarbete med Eslöv kommun. Stora delar av intäkterna, som Narconon fick av kommunen, har företaget sedan skickat vidare till Scientologikyrkan i USA.

Med olika frontorganisationer kan scientologerna sprida sina idéer i det svenska samhället.

– Det är en totalitär rörelse med en ambition att ta över världen. Den har en politiska agenda egentligen, maskerad som religion, säger Håkan Järvås, psykolog och avhoppare från scientologerna.

Under de senaste fem åren har 156 av 290 svenska kommuner haft något samarbete med de företag som scientologerna samarbetar med. KMR - Kommittén för mänskliga rättigheter och Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige är andra organisationer som pekas ut, rapporterar SVT Rapport.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Lastbil har vält på E4 i Skåne

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

3 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.