Gammal fick tabletter mot brutet ben

Kommunen: Kommunikationen brister mellan sjuksköterskorna på serviceboendet Af Klint.


KARLSKRONA. Åter igen en skandal inom äldrevården. Återigen finns serviceboendet Af Klint i fokus. En 81-årig kvinna fick ligga med bruten lårbenshals i åtta dygn. För att lindra smärtorna gav man henne en burk värktabletter.

Det var den 12 december som den 81-åriga kvinnan föll på Af Klint. Läkaren tog en titt på henne och gjorde bedömningen att hon inte var skadad. Senare under samma kväll föll hon igen och då ordinerade läkaren ut smärtstillande mediciner. Nästa dag görs en bedömning "i samråd med dottern" att man ska vänta med röntgen. Åtta dagar senare hade hon fortfarande inte kommit i väg till Blekinge sjukhus och då tog dottern saken i egna händer och ringde lasarettet.

Det har nu framkommit att dottern flera gånger haft synpunkter på vården på hemmet, men blivit runtskickad mellan olika ansvariga. Händelsen är nu utredd och man kan konstatera att det förekommer flera brister mellan de sjukpersonalen på Af Klint. Rapporten säger att:

  • Rutinerna mellan sjuksköterskorna inte fungerar
  • Det saknas en tydlig vårdplan
  • Sjuksköterskekontinuiteten är dålig
  • Dokumentationen är dålig

Samma månad som den 81-åriga kvinnan föll kom det fram att en 67-årig kvinna legat död i sin lägenhet på Af Klint i sex veckor, skriver Sydöstran.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.