Gammal fick tabletter mot brutet ben

- 20/02/2009, 08:31 -

Kommunen: Kommunikationen brister mellan sjuksköterskorna på serviceboendet Af Klint.

KARLSKRONA. Åter igen en skandal inom äldrevården. Återigen finns serviceboendet Af Klint i fokus. En 81-årig kvinna fick ligga med bruten lårbenshals i åtta dygn. För att lindra smärtorna gav man henne en burk värktabletter.

Det var den 12 december som den 81-åriga kvinnan föll på Af Klint. Läkaren tog en titt på henne och gjorde bedömningen att hon inte var skadad. Senare under samma kväll föll hon igen och då ordinerade läkaren ut smärtstillande mediciner. Nästa dag görs en bedömning "i samråd med dottern" att man ska vänta med röntgen. Åtta dagar senare hade hon fortfarande inte kommit i väg till Blekinge sjukhus och då tog dottern saken i egna händer och ringde lasarettet.

Det har nu framkommit att dottern flera gånger haft synpunkter på vården på hemmet, men blivit runtskickad mellan olika ansvariga. Händelsen är nu utredd och man kan konstatera att det förekommer flera brister mellan de sjukpersonalen på Af Klint. Rapporten säger att:

  • Rutinerna mellan sjuksköterskorna inte fungerar
  • Det saknas en tydlig vårdplan
  • Sjuksköterskekontinuiteten är dålig
  • Dokumentationen är dålig

Samma månad som den 81-åriga kvinnan föll kom det fram att en 67-årig kvinna legat död i sin lägenhet på Af Klint i sex veckor, skriver Sydöstran.

Skrivet av: