Medlemsras hos partierna

Medlemsraset fortsätter hos de politiska partierna.


Medlemsraset fortsätter i de politiska partierna. Moderaterna tappade förra året 6 400 medlemmar, visar en sammanställning som kommunernas och landstingens tidning Dagens Samhälle gjort.

Fem av de sju riksdagspartierna förlorade sammanlagt nästan 9 000 medlemmar. Centerpartiet och vänsterpartiet är inte klara med sina siffror men räknar med minskningar.

Kristdemokraterna har förlorat 1 100 och hade vid årsskiftet 22 919 och folkpartiet minskade med 900 till 17 799.

Moderaterna har på två år tappat en femtedel av sin medlemskår och hade vid årsskiftet 54 858 medlemmar.

Socialdemokraterna fortsätter att tappa men har bromsat minskningen. Förra året stannade den vid 519 mot 19 000 under 2007. Vid årsskiftet hade partiet 100 639 medlemmar.

Endast miljöpartiet ökar, men bara med 65 medlemmar till 9 110.

Kräftgången för partierna har pågått sedan början av 1990-talet. Sedan dess har antalet medlemmar halverats.

Partierna utanför riksdagen ökar däremot. Piratpartiet ökar snabbt, men för att bli medlem krävs bara ett enkelt klick på hemsidan. Under de senaste fyra månader, när fildelningsdebatten rasat, har partiet fått 4 000 nya medlemmar och har nu över 10 000.

Sverigedemokraterna ökade förra året med 400 till 3 300 medlemmar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.