Erik Almqvist (sd).
1 av 2
Erik Almqvist (sd). - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Oppositionen och sd kan stoppa utförsäkringar

Utskottsinitiativet kommer inte få stöd redan i dag.


Oppositionens debattartikel:

"Riksdagens socialförsäkringsutskott ska ta ett utskottsinitiativ för att tvinga regeringen att agera. Nu är det upp till bevis för de regeringspartier som kritiserat sjukförsäkringen. Vår förhoppning är att de är beredda att agera för att förbättra för de svårt sjuka människor som nu faller igenom skyddsnäten. Vi kommer att föreslå förändringar på tre områden. Det är långt ifrån de enda förändringar vi skulle vilja göra. Men nu handlar det om de mest akuta åtgärderna för att förhindra fortsatta utförsäkringar." skriver s, v och mp på SvD Brännpunkt. Läs hela artikeln här.

På tisdagen skriver oppositionspolitikerna Tomas Eneroth (s), Gunvor G Ericson (mp) och Wiwi-Anne Johansson (v) i en debattartikel i SvD att de kommer att "stoppa utförsäkringarna".

Genom ett utskottsinitiativ hoppas de få majoritet för att tvinga fram förändringar som återförsäkrar de som haft tidsbegränsad sjukersättning, ett stopp för utförsäkringarna och att prövningen av arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden förändras.

Men utan stöd från något av allianspartierna eller från sverigedemokraterna är det omöjligt att få majoritet för förslaget. Och att allianspartierna stöttar utskottsinitativet får ses som osannolikt. Inte heller sverigedemokraterna kommer på tisdagen att backa upp oppositionen.

Erik Almqvist är sd-ledamot i socialförsäkringsutskottet och bekräftar för Nyheter24 att partiet inte kommer att ge sitt stöd till utskottsinitiativet redan i dag.

Har de tillfrågat er i förväg innan de gick ut med debattartikeln?

- Nej, det har de inte gjort. Så det är inget som kommer bifallas på sittande möte i dag i alla fall, säger han till Nyheter24.

Däremot är dörren inte stängd för att ge initiativet stöd längre fram.

- Det är för tidigt att säga, det krävs någon slags konsekvensanalys innan vi tar ställning till det. Men vi kommer heller inte avslå det utan skjuter på det och inhämtar mer information.

Känner ni att ni får mer avgörande inflytande när de rödgröna för en tydligare politik med egna initiativ mot regeringens politik?

- Så är det absolut, kanske framför allt i arbetsmarknadsfrågorna, där alla förhåller sig till oss som nyckeln till en majoritet, säger Erik Almqvist.

Hur ser ni på sjukförsäkringen och utförsäkringarna i dag?

- Den slår inte bra i dag. Den nuvarande försäkringen utförsäkrar folk som är sjuka och det är en brist som måste förändras. Det är alla eniga om. Men det är helt klart att den gamla modellen inte heller fungerade.

Samtidigt menar Erik Almqvist att de rödgröna mest gör populistiska utspel där de föreslår att man ska riva upp alla delar som får kritik utan att titta på konsekvenserna.

- Den rödgröna kritiken har inte varit särskilt saklig, konstaterar Almqvist.

Erik Almqvist säger att stämningen mot sverigedemokrater i utskotten lättas upp ju längre de jobbar ihop men bekräftar att de fortfarande hålls utanför i stora delar.

- Det förekommer samtal till viss del, i korridorer och liknande, men inga som helst regelrätta förhandlingar, säger Erik Almqvist till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.