Söndag 18 Apr
Stockholm

Vårdare döms för våldtäkt

54-åringen våldtog förståndshandikappade kvinnor. Nu döms han till fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En manlig vårdare vid ett gruppboende döms av Borås tingsrätt till två år och sex månaders fängelse för våldtäkt och sexuellt utnyttjande och ofredande av förståndshandikappade kvinnor. Den den 54-årige mannen vid flera tillfällen sexuellt utnyttjat och ofredat tre förståndshandikappade kvinnor, 27, 25, och 23 år gamla.

Det var den enhetsansvariga för gruppboendet som gjorde polisanmälan mars i fjol, sedan en släkting till 27-åringen slagit larm. Övergreppen mot henne ska ha ägt rum i närmare två år, då vårdaren tilltvingade sig ett eller flera samlag i veckan.

– Det är uteslutet att 27-åringen med sitt begåvningshandikapp först skulle ha sanningslöst kunnat ha fabricera händelseförloppet och sedan under lång tid och med uppehåll över sommaren kunnat hålla kvar händelseförloppet intakt, sade en psykolog som vittnade vid rättegången, uppger TT.

Psykologen menar också att kvinnan befann sig i hjälplöst tillstånd.

54-åringen förnekar samtliga gärningar och försvaret ansåg att kvinnorna enskilt eller efter överenskommelse framfört anklagelserna mot honom. Vårdaren är utbildad undersköterska och har sedan 1990 arbetat med utvecklingsstörda.

Det finns antydningar i mannens berättelse som får tingsrätten att tveka över tillförlitligheten och tingsrätten finner att det kan ställas utom allt rimligt tvivel att mannen begått gärningarna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela