Victoria: "Nu kan vi bilda familj"

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling förlovar sig.


Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling förlovar sig, bekräftar Hovet i ett pressmeddelande. Bröllopet planeras till försommaren 2010. Daniel Westling får titeln prins Daniel, hertig av Västergötland.

Kungen och regeringen har givit sitt samtycke till äktenskapet och regeringens beslut överlämnades till kungen i samband med dagens konselj på Slottet.

Det är oklart var paret ska bosätta sig, enligt pressmeddelandet. Frågan är under övervägande, heter det.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommer klockan 17 i dag att möta pressen i Prinsessan Sibyllas våning på Slottet.

Kungen och drottning Silvia, tillsammans med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommenterar förlovningen i ett videoklipp på hovets hemsida. Det var en till synes glad kung Carl XVI Gustav som berättar nyheten:

– Det är förstås för vår familj en stor händelse men jag får känslan att det kommer bli en minst lika stor händelse för er också och det är bara början på ett långt, långt liv tillsammans. Vi har självklart under de här gångna åren lärt känna Daniel och har förstått att det är en ung herre som jobbar hårt och tar livet på allvar.

– Därför är det speciellt roligt att hälsa dig välkommen. Jag har med glädje gett mitt medgivande och i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke.

Kronprinsessan Victoria säger i filmen att hon är stolt över att få verka för Sverige, men att det är lättare när man är två.

– Med Daniel vid min sida känner jag mig trygg. Ni har säkert sett på mig de senaste åren att jag har verkat både starkare och gladare. Och nu så kan vi alltså inleda förberedelserna för att starta något eget och bilda familj, säger hon och tittar på sin blivande make.

Och hon fortsätter:

– Jag vill tacka mamma och jag vill tacka pappa för ert stöd och för er hjälp men jag vill också tacka svenska folket för den värme som både Daniel och jag känner från er. Ert stöd är oerhört viktigt för oss. Tack.

Drottning Silvia vände sig i videoklippet först till sin blivande svärson.

– Vi tar emot Daniel med öppna armar i vår familj. Jag upplever honom som ödmjuk men ändå bestämd, som omdömesgill och klok. Du är full av energi och omtänksam och kommer bli en utmärkt make till Victoria, säger hon.

Sedan vände hon sig till sin nyförlovade dotter.

– Vi har fullt förtroende för dig och ditt val, Victoria, och jag kommer göra allt för att stödja er. Nu skrivs ett nytt kapitel och jag är mycket glad.

Daniel Westling, som såg något tagen ut av situationen, tittade rakt in i kameran och sade:

– Kronprinsessan och jag har funnit varandra och vår kärlek har vuxit sig stark genom åren. Jag vill tacka kungen och jag vill tacka drottningen, sade han och fortsatte:

– Min uppgift är att vara ett stöd för kronprinsessan i hennes viktiga arbete för Sverige.

Olof Daniel Westling föddes den 15 september 1973 i Almby, som andra och sista barnet i familjen. Han växte upp i en villa i Ockelbo och gick i Perslundaskolan.

I dag är Westling personlig tränare och vd i Master Training Holding AB, med en årsinkomst på 427 000 kronor (2007).

När han inledde ett förhållande med kronprinsessan Victoria var han hennes personlige tränare. I dag är han folkbokförd på Drottningholm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.