"Det blev ett ja ja ja"

"Det blev ett ja ja ja", säger kronprinsessan Victoria om Daniel Westlings frieri.


Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har förlovat sig. Paret höll vid 17-tiden en presskonferens i prinsessan Sibyllas våning på Slottet.

– Det är ett väldigt speciellt tillfälle. Det är nämligen så att Daniel och jag har förlovat oss. Kungen och regeringen därmed givit sitt samtycke, sade kronprinsessan Victoria som satt jämte Daniel Westling under ett porträtt av Karl XIV Johan.

Fästfolket satt dock inte i samma soffa som kung Carl Gustaf och Silvia satt i när de offentliggjorde sin förlovning.

– Jag vill ta tillfället i akt att tacka svenska folket för det stöd och den värme som både Daniel och jag har känt under alla dessa år. Jag vill även tacka svenska medierna för att ni har visat oss respekt, sade kronprinsessan.

– Det här är en otroligt stor dag för kronprinsessan och mig. Med glädje ser jag fram emot vårt liv, ett liv där jag främst blir ett stöd för kronprinsessan, sade Daniel Westling.

– Varför har det tagit så lång tid?

– Vi har känt att vi har behövt den här tiden - och har lärt känna varandra väldigt väl, konstaterade kronprinsessan Victoria.

Paret berättade att kärleken växte fram ur vänskap.

– Det var inget klick, sade Victoria med referens till hennes fars klassiska uttalande om blixtförälskelsen till Silvia.

Daniel Westling fick frågan om hur han kunnat undvika felsteg och skandaler under de sju år som han varit ihop med kronprinsessan.

– Det ges nog tid till det, sade Westling och drog ner skratt.

– Jag har fokuserat på mitt arbete och mitt företag och med kronprinsessan vid min sida känt mig trygg och stark. Vissa stunder har det varit jobbigt, när det varit fotografer efter oss när vi kört bil och så. Men ni är förlåtna.

TT: Vill du ha ett litet eller stort bröllop?

– Ett litet, sade Daniel och drog ner skratt.

Presskonferensens tuffaste fråga fick Daniel av Göteborgs-Posten som undrade vad den blivande hertigen av Västergötland kände till om landskapet. Efter en kort stunds tystnad ryckte kronprinsessan in.

– Det är ett fantastiskt ställe som jag gärna besöker och åker till. Det känns som ett andra hem för mig, sade Victoria som också såg fram emot att visa Daniel landskapet.

Frieriet skedde ute i naturen på Drottningholm.

– Isen knarrade så där härligt som den gör på Drottningholm i bland. Det var en fantastisk stämning. Jag var inte helt säker, men jag hoppades på ett ja, sade Daniel Westling.

– Det blev ett ja ja ja, sade kronprinsessan.

Daniel Westling fick också frågan hur han ser på att han kommer att leva ett liv i offentlighetens ljus.

– Jag har vant mig lite under de här sju åren. Men det är inget jag längtar efter. Det är jättenervöst för mig att sitta här inför er. Men jag har vunnit kronprinsessans kärlek och kungens stöd och känner mig stark att anta den här utmaningen.

Daniel avslöjade också att han kommer att lämna det dagliga arbetet i det träningsföretag som han grundat.

– Jag kommer fortsättningsvis inte att ha en operativ vd-roll.

Hur känns det?

– Det känns som att det är värt att hoppa det.

Hur samlar man mod till att stöta på en kronprinsessa, undrade en reporter.

– Vi hade en relation, kärleken växte fram. Men jag vet inte om det jag som var så forcerad.

– Vi avslutar med den kommentaren, sade kronprinsessan Victoria och skrattade.

Bröllopet planeras till försommaren 2010. Daniel Westling får titeln prins Daniel, hertig av Västergötland.

Kungen och regeringen har givit sitt samtycke till äktenskapet och regeringens beslut överlämnades till kungen i samband med dagens konselj på Slottet.

Det är oklart var paret ska bosätta sig. Frågan är under övervägande, heter det, enligt ett pressmeddelande från hovet.

Kungen och drottning Silvia, tillsammans med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommenterade tidigare i dag förlovningen i ett videoklipp på hovets hemsida. Det var en till synes glad kung Carl XVI Gustaf som berättade nyheten:

– Det är förstås för vår familj en stor händelse men jag får känslan att det kommer bli en minst lika stor händelse för er också och det är bara början på ett långt, långt liv tillsammans. Vi har självklart under de här gångna åren lärt känna Daniel och har förstått att det är en ung herre som jobbar hårt och tar livet på allvar.

– Därför är det speciellt roligt att hälsa dig välkommen. Jag har med glädje gett mitt medgivande och i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke.

Olof Daniel Westling föddes den 15 september 1973 i Almby, som andra och sista barnet i familjen. Han växte upp i en villa i Ockelbo och gick i Perslundaskolan.

I dag är Westling personlig tränare och vd i Master Training Holding AB, med en årsinkomst på 427 000 kronor (2007).

När han inledde ett förhållande med kronprinsessan Victoria var han hennes personlige tränare. I dag är han folkbokförd på Drottningholm.

En klassresa lika överrumplande som kungen blev paff i följande klipp:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.