Hovet kan stoppa Westlings affärer

Riksmarsalk Ingemar Eliasson inleder massiv granskning av Daniel Westlings affärer.


Daniel Westlings affärer är utsatta för hårdgranskning. I värsta fall kan han tvingas lämna sitt engagemang i gymkedjorna Balance och Master Training. Den blivande prinsens entreprenörsframgång kommer att avgöras av hovets riksmarsalk Ingemar Eliasson.

Det är nämligen inte säkert att Westling kan fortsätta i en passiv ägarroll i samband med att han blir prins och kronprinsessan Victorias make.

– Vi är en liten grupp som ska diskutera den här frågan. Det går inte att direkt säga vad som är lämpligt, det måste göras en ordentlig bedömning, säger Ingemar Eliasson till Dagens Industri.

Under tisdagens presskonferens, där förlovningen eklaterades, tillkännagav Westling att han har för avsikt att lämna alla operativa uppgifter i sina företag, men att han kan kvartstå som passiv ägare. Huruvida det uppfattas som lämpligt av hovet hänger i luften.

–Alla har rätt att förvalta sina egna tillgångar. Kungen har ju exempelvis bolaget Bensor (med de rörelsedrivande dotterbolagen Sollidenpaviljongen och Stenhammar Godsförvaltning, red. anm.). Men det gäller ju att ägandet är sådant att man inte riskerar att hamna i en situation av otillbörligt gynnande, säger Ingemar Eliasson till Dagens Industri.

Flera experter menar att det inte är otroligt att bolagen kommer att gynnas med honom som ägare, även om det är i en passiv form. Han har redan i internationell press fått epitetet "hälsoprinsen".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!