Fick tio miljarder på lönekontot

"The Lord giveth, and the Lord taketh away."


Föreställ dig att du ska betala dina räkningar. Den sedvanliga ångesten gör sig påmind samtidigt som du försöker se hur många kronor som blir kvar att bolla med efter att storföretagen fått sina slantar. Föreställ dig sedan hur det måste kännas när man plötsligt inser att man är en av Sveriges rikaste personer. En kvinna i Göteborg fick en chock på måndagen när hon gick in på sin internetbank för att betala räkningar. Någon hade satt in tio miljarder kronor på hennes lönekonto hos Nordea. Jackpot!

Livet är inte en Hollywoodfilm

– Saldot visade på över 10 000 000 000 kronor. Det stod att det var en rättelse för ett kortköp, berättar kvinnans pojkvän Daniel Höglund till GP om dagen som kunde ha förändrat deras liv för alltid.

Ett kontoutdrag från en bankomat visade samma sak. Det kunde inte stämma. Det inser vem som helst. Göteborg är inte Hollywood. Livet är inte en film. Kvinnan väntade på att någon som satt in pengarna av misstag skulle höra av sig.

– Om du av misstag får in pengar på ditt konto är du inte skyldig att säga till. Däremot är det olagligt att använda pengar som du vet inte är dina egna, då gör man sig skyldig till olovligt förfogande, säger Henrik Edström på Nordeas pressavdelning.

Plötsligt var allt som vanligt

Men inget hände, pengarna fanns kvar under dagen. Plötsligt var de tio miljarderna borta från kontot på tisdagen. "The Lord giveth, and the Lord taketh away."

– Det berodde på ett tekniskt fel hos ett företag som kunden hade betalat hos med sitt kort, säger Nordeas presschef Helena Östman.

– Vi beklagar det inträffade och vi rättade till felet så snart vi kunde.

Kvinnan gick från medel-Svensson till ekonomiskt oberoende. Hon fick en liten titt på det ljuva livet, och nu är hon tillbaka i det slaskiga göteborgsvädret. Kanske kan Nordea bidra med något mer än en enkel ursäkt. Det är hon kanske värd?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!