Massflykt från Swedbank

Svenska sparare tar ut 300 miljoner kronor dagligen från sina konton.


Krisdrabbade Swedbank sjunker som en sten i spararnas förtroendebarometer. Varje dag töms banken på över 300 miljoner kronor - dagligen. Det är ett hårt dråpslag mot vd Jan Lidén och Swedbanks ledning som tidigare har tvingats göra en nyemission. Men de övriga bankerna går inte säkra. Även SEB har drabbats, medan Handelsbanken och Nordea är finanskrisens vinnare.

18,4 miljarder kronor försvann från Swedbanks konton under september och oktober. Det är mer än Sveriges halva årliga försvarsbudget. Jämfört med slutet av augusti är det en minskning med cirka 8 procent. Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att spararna i dagsläget har 209,8 miljarder kronor insatta på Swedbanks konton.

Det stora bakslaget mot Swedbank kom tidigare i höst då det blev klart att den historiska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs tvingades Swedbank gå ut med fullständig information om värdet av de panter den svenska banken tagit för lån förmedlade av Lehman Brothers, vilket förvärrade förtroendekrisen.

Trots de allvarsamma uppgifterna om vikande kundunderlag, och ryktesspridning försöker Swedbank tona ned det hela.

– Under oktober månad hade vi ett inflöde i Robur på knappt fyra miljarder kronor, säger Thomas Backteman, kommunikationschef på Swedbank, till Dagens Nyheter.

Swedbanks hopp står nu till nyemissionen som ska ge banken ytterligare 12,4 miljarder kronor i eget kapital. Det är inte aktuellt för SEB, enligt vd Annika Falkengren. Detta trots att banken har tappat 5,8 miljarder kronor från hushållens konton.

Nordea och Handelsbanken går dock bättre finansiellt. Nordea ökade sin utlåning med 2,2 miljarder kronor till 159,8 miljarder kronor. Störst vinnare på finanskrisen är Handelsbanken som under september månad och oktober ökade med hela 6,6 miljarder kronor till 154,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 4,5 procent.

– Pär Boman (Handelsbankens koncernchef) har sagt att han aldrig tidigare har sett en så stark tillströmning, säger Bengt Carlsson på Handelsbankens pressavdelning, enligt Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.