Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Massflykt från Swedbank

Nyheter | 04/12/2008 06:09

Svenska sparare tar ut 300 miljoner kronor dagligen från sina konton.

Krisdrabbade Swedbank sjunker som en sten i spararnas förtroendebarometer. Varje dag töms banken på över 300 miljoner kronor - dagligen. Det är ett hårt dråpslag mot vd Jan Lidén och Swedbanks ledning som tidigare har tvingats göra en nyemission. Men de övriga bankerna går inte säkra. Även SEB har drabbats, medan Handelsbanken och Nordea är finanskrisens vinnare.

18,4 miljarder kronor försvann från Swedbanks konton under september och oktober. Det är mer än Sveriges halva årliga försvarsbudget. Jämfört med slutet av augusti är det en minskning med cirka 8 procent. Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att spararna i dagsläget har 209,8 miljarder kronor insatta på Swedbanks konton.

Det stora bakslaget mot Swedbank kom tidigare i höst då det blev klart att den historiska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs tvingades Swedbank gå ut med fullständig information om värdet av de panter den svenska banken tagit för lån förmedlade av Lehman Brothers, vilket förvärrade förtroendekrisen.

Trots de allvarsamma uppgifterna om vikande kundunderlag, och ryktesspridning försöker Swedbank tona ned det hela.

– Under oktober månad hade vi ett inflöde i Robur på knappt fyra miljarder kronor, säger Thomas Backteman, kommunikationschef på Swedbank, till Dagens Nyheter.

Swedbanks hopp står nu till nyemissionen som ska ge banken ytterligare 12,4 miljarder kronor i eget kapital. Det är inte aktuellt för SEB, enligt vd Annika Falkengren. Detta trots att banken har tappat 5,8 miljarder kronor från hushållens konton.

Nordea och Handelsbanken går dock bättre finansiellt. Nordea ökade sin utlåning med 2,2 miljarder kronor till 159,8 miljarder kronor. Störst vinnare på finanskrisen är Handelsbanken som under september månad och oktober ökade med hela 6,6 miljarder kronor till 154,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 4,5 procent.

– Pär Boman (Handelsbankens koncernchef) har sagt att han aldrig tidigare har sett en så stark tillströmning, säger Bengt Carlsson på Handelsbankens pressavdelning, enligt Dagens Nyheter.

Skrivet av: