Nytt storgräl i Pirate Bay-rättegången

Vittnet och professorn Roger Wallis hotade Henrik Pontén med polisanmälan.


Tingsrätten fick på nytt avbryta förhandlingarna efter ett gräl. Det kallade vittnet Roger Wallis, professor emeritus vid Kungliga tekniska högskolan och kompositör, hamnade i ett ordbråk med upphovsrättsindustrins advokat Peter Danowsky, som inledde förhöret med Wallis.

I stället för att svara på frågan bröt Wallis in för att berätta om den förföljelse och smutskastning han upplevt från Antipiratbyråns jurist Henrik Ponténs sida innan förhöret i rätten.

– En Henrik Pontén ska ha ringt runt till mina kollegor på KTH och frågat om mig och vilken kvalitet min forskning håller. Jag vet att jag ska hålla mig lugn men det här gör mig upprörd. Är det så det går till så gillar jag det inte, säger Wallis, som kallade det för indirekt vittnespåverkan och erkände att Pontén var nära att bli polisanmäld.

Därefter pressade Danowsky Wallis hårt och ifrågasatte hans titel som professor, då Wallis i första hand har verkat som adjungerad professor. Enligt Danowsky svarade Wallis senare fel på hur länge han arbetat som professor och i vilken utsträckning, där Wallis bara ska ha jobbat 30 procent på KTH. Ställd inför det påståendet blev han djupt upprörd och rättens ordförande krävde att han skulle lugna ned sig.

Samtidigt som försvaret protesterade riktade sig Danowsky in på Wallis avhandling, där Wallis inte kunde ge något korrekt svar på titeln. Ordföranden gled emellan och menade att frågorna om professorns kompetens var försvarliga. Advokat Danowsky menade att han inte hade kunnat hitta några vetenskapliga rapporter från tiden då Wallis jobbade som forskare på 90-talet, där den ska ha inriktat sig på kasettband.

– Det handlade bland annat om industrins affärsmodeller, sa Wallis.

Den pressade professorn kände sig märkbart klämd kring ifrågasättandet av hans yrkesliv och basunerade ut innan han lämnade rättssalen:

– Har ni inget bättre att komma med? Det här är otroligt! Är det de här som ska genomföra Ipred-lagen i Sverige? God save Sweden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.