Pirat 2.0 - ladda ner och surfa säkert

Pirate Bay-rättegångarna och Ipred ökar intresset för nya sätt att ladda ner och skydda internetanvändare från övervakning. Nyheter24 visar vilka alternativ som finns.


Kommer tekniken alltid ligga steget före lagstiftningen?

Trots det massiva motståndet väntas både FRA- och Ipred-lagen träda i kraft. Ipred, som röstades igenom förra onsdagen, väntas börja gälla från och med den första april i år. Men trots dessa lagar behöver du inte nödvändigtvis synas på nätet. Nyheter24 presenterar ett antal tjänster som gör anspråk på att dölja din ip-adress. Huruvida det fungerar eller inte är fortfarande omtvistat. Och om de kommer kunna överleva är heller inte huggit i sten.

Redan innan domarna i Pirate Bay-rättegångarna fallit, tipsas det i delar av bloggvärlden om teknik som gör det möjligt att ladda ner och surfa fritt, utan att bli upptäckt.

Svenska Dold.se gör det möjligt att surfa anonymt. Förbindelsen mellan datoranvändaren och Dold.se krypteras och byter ut användarens ip-adress till en adress som tillhör Dold.se. Det innebär att en nätanvändare bara går att spåra tillbaka till Dold.se. Tjänsten gör det inte heller möjligt för någon utomstående att övervaka vilka sidor du som användare besöker. Däremot uppger de att de kan komma att lämna ut den ip-adress de tilldelar dig till polisen om du gör något olagligt. Detta är också det övergripande problemet som många av dessa tjänster har svårt att komma runt.

OneSwarm bygger på klassisk peer-to-peer-teknik (P2P), att användare kopplar upp sig mot varandra och på så sätt får tillgång till innehållet på en dator. Men OneSwarm ger användaren kontroll över datatrafiken. Istället för att material blir tillgängligt för alla som använder programmet, kan surfaren själv bestämma vem som ska få tillgång till informationen. OneSwarm själva kallar tekniken för friend-to-friend (F2F).

Ett annat program är Tor. Programet skyddar användaren mot att någon utomstående övervakar eller spårar internettrafiken genom att studsa kommunikationen runt i ett nätverk.

Svenska Relakks, som funnits sedan 2006, erbjuder användarna, mot betalning, en krypterad VPN-uppkoppling till Relakks servrar från vilka, i likhet med andra proxytjänster, användaren tilldelas ett nytt ip-nummer gentemot internet.

Mer Pirate Bay nedan:

Såhär fungerar svenska Relakks:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!