Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reaktor stängs av tidigare

Nyheter | 02/10/2008 07:38

Reaktorn O 3 vid kärnkraftsverket i Oskarshamn skulle ha stoppats på måndag för planerade underhållsarbeten. Men redan på onsdagskvällen stängde verksledningen O 3 på grund av ett simulerat driftfall under analysarbete.

Reaktorn O 3 vid kärnkraftsverket i Oskarshamn skulle ha stoppats på måndag för planerade underhållsarbeten. Men redan på onsdagskvällen stängde verksledningen av O 3 på grund av ett simulerat driftfall under ett analysarbete.

"De preliminära beräkningarna visar att det i något enstaka fall inte kan uteslutas att anläggningens säkerhetsbarriärer skulle utmanas på ett oönskat vis", skriver ägaren OKG, ett dotterbolag till Eon, i ett pressmeddelande.

Den tidigare avstängningen görs för att under de närmaste dagarna göra en djupare studie av anläggningens förmåga att hantera ett simulerat driftfall där en kombination av fel inträffar samtidigt. Det är "högst osannolikt" att denna kombination av fel verkligen skulle inträffa, påpekar verksledningen.

Kärnkraftverket i Oskarshamn har tre reaktorer. Reaktorerna O 1 och O 2 är byggda på annat sätt och berörs inte nu. Arbetena med O 3 beräknas vara avslutade i början av januari. (TT)

Skrivet av: