Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Althin vill straffa barn

Nyheter | 02/10/2008 06:40

Nu vill Peter Althin straffa barn under 15 år som begår brott.

En del barn begår brott tidigt i livet. Trasiga familjer och problem under uppväxten kan bidra till att unga hamnar i klammeri med rättvisan. Snatteri, skadegörelse och klotter är typiska ungdomsbrott. Peter Althin, kristdemokrat och advokat, menar att det inte är acceptabelt att det kan ta upp till ett halvår innan en ung brottsling ställs inför rätta. Kristdemokraterna vill därför inrätta särskilda ungdomsdomstolar. För barn. Partiets tanke är att de unga brottslingarna tidigt ska dömas och få sitt straff, enligt SvD.

I dag kan nämligen barn under 15 år inte dömas till straff. De blir därför ärenden för socialtjänsten.

– Det är dags att ta en diskussion om det här. Jag vill inte sätta barn i fängelse utan det handlar om att snabbt kunna hjälpa dem som hamnat snett i stället för att vänta tills de är etablerade kriminella, säger Althin.

Något som kan uppfattas som motsägelsefullt då Althin alltså vill kunna väcka åtal mot barn. Förövare så unga som 13 år ska kunna anses straffmyndiga, enligt Althin.

Redan 2005 föreslog folkpartisten Johan Pehrson att straffmyndighetsåldern sänks till 14 år.

TT//Anas González Cruz Aaron Eklöf

Skrivet av: