Piratpartiets framtid avgörs

Christian Engström om satsningen inför EU-valet, aktivism och The Pirate Bay.


Piratpartiets vice partiledare Christian Engström är programmeraren som blev aktivist och fick EU-politikerna att stoppa förslaget om mjukvarupatent. Inom ramen för den europeiska organisationen FFII var han en av de tyngsta profilerna som lobbade för att EU-parlamentet skulle avslå förslaget.

Integritetskändis

2005 var segern ett faktum och det var första gången som parlamentet hade dödat ett direktivförslag redan i andra läsningen. För första gången hade en paneuropeisk aktiviströrelse direkt påverkat Brysselpolitikernas lagstiftningsarbete. Det gav mersmak och snabbt blev han en den svenska integritetrörelsens mest kända ansikten och piratpartiets kandidat i EU-parlamentsvalet.

– Resultatet för EU-parlamentsvalet är helt avgörande för Piratpartiets framtid. Hela vår planering utgår ifrån att vi kommer in. Och lyckas vi inte med det har jag ingen aning om hur vi ska komma vidare, säger Christian Engström till Nyheter24.

Brysselpolitiken skiljer sig mycket från den svenska. Samtidigt som justitieminister Beatrice Ask (m) driver igenom piratjägarlagen Ipred i riksdagen mobiliserar den moderate partikollegan Christofer Fjellner (m) i Bryssel motstånd mot Medina-rapporten, som vill olagligförklara fildelningssajten The Pirate Bay. Även miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter ägnar stor del av sin tjänstgöring åt integritetsfrågor, precis som vänsterns Jens Holm.

Många vill alltså snärja integritetsrösterna och Piratpartiets existens i Europahjärtat är kanske inte lika självskriven.

–Visst finns det enskilda EU-parlamentariker som driver integritetsfrågorna på rätt sätt. Men de företräder samma partier som i Sverige röstade igenom FRA-lagen och Ipred. Partierna har ingen trovärdighet i integritetsfrågorna. Därför behövs piratpartiet i Bryssel, säger Engström.

Sätter bloggagendan

Piratpartiet, med 11 000 medlemmar, har vuxit snabbt på kort tid och gått om vänsterpartiet och miljöpartiet medlemsmässigt. Ung pirat är det näst största ungdomsförbundet. Och företrädarna sätter till stor del den politiska agendan i bloggosfären. Men det är en annan sak att mobilisera väljarna till valurnan. Riksdagsvalet blev en besvikelse då partiet fick 0,63 procent av rösterna. Och intäkterna på 60 000 kronor i månaden räcker inte till mycket mer än flyers inför valet.

– Jag vet inte om jag skulle kalla det för ett bakslag. På mindre än nio månader lyckades vi bli lika stora som Feministiskt initiativ, som hajpades i gammelmedia. Men visst hade vi hoppats på att komma in. Valmatematiken talar dock sitt tydliga språk. Vi fick 35 000 röster, och i skolvalet hade vi lika många. Det är 70 000. Jag tror inte att det är omöjligt att öka till 100 000 i juni för att vi ska komma in, säger Engström.

Han är övertygad om att han kommer att dra nytta av sitt framgångsrika lobbyarbete mot mjukvarupatenten om han skulle komma in i EU-parlamentet den 7 juni, där mycket hänger på att bygga oheliga allianser och få folk på sin sida för att få igenom sin politiska linje.

– Det kommer jag ha en enorm nytta av. Som aktivist upptäckte jag att det faktiskt går att påverka EU-politiken. Som enskild kan det vara rätt svårt, men i form av ett community klarade vi av det. Och jag tror på att man bör jobba på ett liknande sätt. Det gäller att utnyttja aktivismen, säger han till Nyheter24.

Gammelmedia halkar efter

Medan de etablerade mediernas EU-korrespondenter minglar runt på EU-toppmötena och berättar om de senaste besluten, har många bloggar lagt energi på att granska EU-byråkratin och avslöja det gammelmedia inte hinner eller kan ta upp. Engström tror att bloggarna har börjat ta över EU-granskningen.

– Lite grand. Det här är ju inte mediernas fel. EU-byråkratin är väldigt komplicerad och det kan vara väldigt svårt att rapportera därifrån. Om medierna måste lägga hälften av artikeln på att förklara bakgrunden och andra hälften på själva nyheten så fungerar det inte. Många bloggare kan dock genom kunskaper och grupparbeten åstadkomma en hel del, säger Engström.

Med The Pirate Bay-rättegången i nyhetsfokus har opinionsbildningen tagit ny fart. Piratpartiet har livebloggat från Stockholms tingsrätt, och Engström har gjort dagliga analyser. På måndag är rättegången inne på sin tredje vecka.

–Det är ett spektakel. Kammaråklagaren Håkan Roswall hade rätt 2005, när han sa att det inte skulle gå att fälla personerna bakom The Pirate Bay. Jag tror att de kommer att bli friade. Det är juridiskt komplicerat och åklagarsidan har svårt att koppla hur tjänsteleverantörerna begår något brott, säger Engström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!