Rekordlågt förtroende för Sahlin

Väljarnas förtroende för oppositionsledaren Mona Sahlin har rasat.


Väljarnas förtroende för oppositionsledaren Mona Sahlin (s) har rasat till en rekordlåg nivå. Samtidigt skjuter siffrorna i höjden för statsminister Fredrik Reinfeldt (m), visar en ny opinionsmätning från Synovate.

– Det är ett väldigt besvärligt läge för Sahlin just nu. Även om synen på partiledarna inte är avgörande för partivalet har det en stor betydelse för vilka politiker väljarna lyssnar på, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring i Dagens Nyheter.

Siffrorna för Sahlin har rasat under nivån hon hade när hon valdes till Socialdemokraternas partiledare i mars 2007. Sedan förra mätningen i september i fjol har förtroendet för Sahlin störtdykt med tvåsiffriga tal i tre av fyra grenar.

Källebring menar att alla turerna kring samarbetet med miljöpartiet och vänsterpartiet har skadat bilden av Sahlin.

– Och det i ett läge då Fredrik Reinfeldt lyckats att kliva fram och ingjuta visst hopp i den djupa lågkonjunkturen genom sitt sätt att möta bankkrisen och fordonskrisen, säger opinionsanalytikern.

För Reinfeldt är uppgången tvåsiffrig i tre grenar av fyra i mätningen där 1 021 väljare intervjuades under perioden den 23-26 februari.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.