Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wallenbergs föräldrar begick självmord

- 02/03/2009, 07:58 -

Sökandet efter Raoul Wallenberg blev till sist för mycket.

Raoul Wallenberg är över hela världen känd som den man vars hjältemod räddade 20000 judar ur det naziockuperade Ungern.

Hans senare öden har dock förblivit okända, och nu kommer det fram att den ovissheten tillsammans med de svenska myndigheternas oförmåga att leta efter honom, ledde till hans mors och styvfars död.

Efter 30 år kommer det nämligen fram att Maria Wising Wallenberg och Fredrik von Dardel tog sina liv med hjälp av sömnmedel. Raoul Wallenbergs styvsyskon har hållit det hemligt sedan dess, men nu har nyheten kommit ut i ett stort reportage i Wall Street Journal.

Raoul Wallenberg blev arresterad av sovjetisk polis 1945 och sedan dess har familjen sökt efter honom. Han är hedersmedborgare i fyra länder och finns med på åtta staters frimärken, men ändå vet ingen vad som egentligen hände med honom. Det har gått mängder av olika rykten men inget av dem har bekräftats på ett tillfredställande vis.

Tydligen förde föräldrarna dagbok och antecknade alla detaljer om sitt sökande och den svenska regeringen kritiseras starkt i dem för att inte ha utövat mer påtryckningar på Sovjet för att få svar. Bland annat kallas dåvarande statsministern Tage Erlander "hal som en ål" och utrikesministern Östen Undén "hemsk".

Värnandet om den svenska neutraliteten verkar ha gått före sökandet efter en svensk nationalhjälte och priset blev tillsist för högt för familjen att bära.

Skrivet av: