Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt avtal för industrianställda

- 02/03/2009, 15:29 -

I stället för uppsägning ska anställda kunna ges ledighet och utbildning.

Krisen inom industrin har tvingat facket och arbetsgivarna att förhandla fram nya regler om uppsägningar. För att trygga anställningen för industriarbetarna ska företagen och facket kunna erbjuda ledighet och utbildning i stället för sparken.

– Det är ingen normal omställning av industrin, det är ett nödläge. Krisen kräver att vi agerar för att rädda jobben och starka kompetensen inom industrin, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande enligt E24.se.

De nya reglerna kommer gälla tills vidare, med ett slutdatum senast den 31 mars 2010, och kan gälla hela eller bara delar av en personalstyrka. Ersättningen under tiden då de anställda inte är i arbete blir lägst 80 procent av lönen.

Krisens djup innebär att IF Metall även har diskuterat lönesänkningar med Teknikföretagen. Företagen ska efter lokala överenskommelser kunna sänka lönerna med 20 procent.

– Detta är ett sätt för oss att försöka minska behovet av uppsägningar och samtidigt minska kostnadsbelastningen för företagen, säger Anders Narvinger, vd för Teknikföretagen, samtidigt som han ser fram emot en ljusare framtid.

– Härigenom ges även möjlighet för företagen att snabbt agera offensivt när marknadsförutsättningarna förbättras.

Skrivet av: