Politiker åtalas för svartbyggen

De reste 127 sjöbodar vid Vänern. I strid med reglerna.


Mot gällande strandskyddsregler och detaljplan beslöt sju politiker och en tjänsteman att 127 sjöbodar skulle byggas i Sunnanå hamn vid Vänern i Melleruds kommun.

I dag åtalades de misstänkta för tjänstefel vid Vänersborgs tingsrätt av vice chefsåklagare Sune Johansson i Uddevalla.

Samtliga sju politiker liksom tjänstemannen nekar till att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott.

Åklagaren begränsar åtalet till de 48 sjöbodar som byggdes på pontoner i vattnet. De övriga 79 sjöbodarna eller förråden, som står på land och är tolv kvadratmeter stora, som de ska vara enligt detaljplanen, har fallit bort ur utredningen.

Enligt åklagaren gjorde politikerna sig skyldiga till tjänstefel när de godkände en förändring av de 48 sjöbodarnas storlek från 12 kvadratmeter till 18 kvadratmeter.

– De är betydligt större och det är helt klart att de är att bedöma som bostäder. En del av dem har sålts för uppåt en miljon kronor, säger åklagaren Sune Johansson.

Först, i juni 2006, beviljade politikerna i bygg- och miljönämnden en ansökan om bygglov för 41 vattenbaserade sjöbodar på 18 kvadratmeter. Det beviljades utan samråd och det stred mot detaljplanen som hade tagits 2004 för området.

I augusti 2006 kom en ny ansökan om ytterligare sju bodar. Där beslöt tjänstemannen på delegation om bygglov samma dag som ansökan kom in. Han hade formell rätt att göra det men det skedde återigen utan samråd och det stred mot de givna villkoren i detaljplanen.

– Man skulle inte ha gett bygglov för de 48 bodarna på vatten. Politiker är skyldiga att följa reglerna. Det har man inte gjort här, säger åklagaren som ser allvarligt på deras agerande.

Syftet med bodarna och byggverksamheten i Sunnanå hamn var att utveckla friluftslivet, inte minst det populära trollingfisket.

Var och en av politikernas agerande, liksom tjänstemannens, kommer att prövas enskilt av domstolen. Tjänstemannen har i polisutredningen sagt att han talat om för politikerna att deras beslut strider mot reglerna. Politikerna hävdar att de haft rätt att besluta eftersom det bara rört mindre avvikelser från detaljplanen.

Vad som nu ska hända med de 48 sjöbodarna blir en fråga för länsstyrelsen.

I Mellerud styr kommunalrådet Robert Svensson (c). Även om han inte var med om besluten i Sunnanå har han fått leva med efterdyningarna.

Han betonar att det handlar om ett ambitiöst försök att få liv i en del av kommunen.

– Som utflyttningskommun måste vi ta vara på de naturliga fördelar vi har. Men sedan tolkade man begreppet "mindre avvikelser" lite för vidlyftigt, säger han och syftar på att detaljplanen sprangs ifrån. Men det handlar om god tro utan uppsåt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!