Monica Antonsson nominerad till Guldspaden

Antonssons storsäljare "Mia - Sanningen om Gömda" gav henne nomineringen.


Monica Antonsson har sedan hennes bok, Mia - Sanningen om Gömda, släpptes i mitten av december 2008 inte haft en sekund över. Hon har lika ofta slagits mot Gömdaförfattaren Liza Marklund som Sveriges stora mediedrakar.

Men nu kommer äntligen belöningen form av en nominering till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden. Antonsson nomineras tillsammans med tre andra kvinnor, Katia Wagner, Ingrid Carlberg, Stina Blomgren, i kategorin böcker. Det är Föreningen Grävande Journalister som väljer de nominerade.

Mia - Sanningen om Gömda är en detaljerad granskning av Marklunds böcker Gömda och Asyl. Antonsson ville visa läsarna att bokens undertitel, "en sann historia", var allt annat än det. Sedan boken släpptes har Marklunds böcker flyttats från fakta till fiktion på Bibliotekstjänst.

I en intervju med Nyheter24 berättade Antonsson om tiden efter att hennes storsäljare släppts.

Känner du dig liten när du ställs mot drakarna?

– Det är klart, jag är ju ingenting, va. Skulle de vilja trampa på mig som på en fimp så skulle de kunna göra det. Det är det ingen tvekan om. Men jag tror inte att någon kan ifrågasätta min bok längre. Det är ju skönt.

Hur ser framtiden ut nu?

– Alla vet nu att jag hade rätt och då skulle jag egentligen kunna släppa det här. Och då skulle Marklund kunna säga att "aa, det var ju inte så bra" och sen börja skriva romaner igen utan att någon reagerade. Det skulle vara glömt på en dag.

Har du något nytt projekt på gång nu?

– Ja, men inte mot Marklund (skratt), utan två svenska böcker. Ena vill jag berätta om men kan inte då någon kan sno min idé. Sen ska jag nog också skriva om hur hjälparbetet för Tjernobyl går till. Jag har hållit på med detta i tio år och sett en hel del. Men innan dess ska min bok om "Mia" släppas i Danmark, Finland och Island och då i en redigerad kortare version.

De nordiska översättningarna av Mia - Sanningen om Gömda släpps troligen till sommaren. Men för Monica Antonsson är det kapitlet i hennes liv avslutat - om hon får som hon vill.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.