Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Debatt: Sanningen om Aftonbladet

- 17/02/2009, 23:54 -

Aftonbladets chefredaktör: "Visst, vi var ett par veckor sena."

Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör, pressades i tisdagskvällens Debatt på SVT. Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson försökte och försökte men det gick inte hela vägen. Jan Helin försvarade och gömde sig bakom formuleringar som kanske inte tillfredställde debattledarens förväntningar.

–Vi har inte försvarat Liza Marklund. Tvärtom. Vi var ju bland de första att publicera vad Monica Antonssons bok innehöll. Nu har vi publicerat Mias version.

Men varför fick hon inte frågan om de påhittade rättspsykiatriska utlåtanden som Antonsson skriver om sin bok? frågade Josefsson varpå Jan Helin menade att de höll sig objektiva genom att inte fråga om det eftersom de inte uppfattar dessa påståenden som fakta. Samtidigt påpekar Helin att:

–Saker och ting kanske inte är alldeles självklara i den här historien.

Bloggaren Erik Laakso poängterade att journalistikens främsta uppgift är att gräva fram sanningen, inte att publicera två versioner av en historia och låta läsarna bestämma. Det senare anser däremot Jan Helin att journalistiken är på väg mot.

I ett debattinlägg, publicerat på SVT:s sajt tidigare i dag, presenterar frilansjournalisten och bloggaren Gunilla Kinn tre punkter som förtydligar Aftonbladets och Piratförlagets relation:

  • Nyligen startades skrivtävlingen "Bok-SM" i ett samarbete mellan dem båda.
  • Aftonbladet har sålt Liza Marklund-böcker som "tilläggsprodukt".
  • Peter Althin är inte bara styrelseledamot i Piratförlaget. Han är även Aftonbladets advokat i tryckfrihetsfrågor.

Aftonbladets krönikör Jan Guillou, som nyligen kritiserade bloggdrevet, är dessutom en av ägarna bakom Piratförlaget.

Se Janne Josefsson presentera debatten:

Skrivet av: