Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Antonsson på krigsstigen - i Aftonbladet

Nyheter | 01/03/2009 17:52

Författaren av "Mia: sanningen om Gömda" sågade Liza Marklund och Aftonbladet - i Aftonbladet.

Monica Antonsson har i snart tre månader väntat, men i dag fick hon slutligen chansen. I söndagens Aftonbladet Debatt gav författaren av Mia: sanningen om Gömda en rejäl känga åt i tur och ordning Liza Marklund, Jan Guillou, Jan Helin, Aftonbladet, Expressen, DN, TV4, Metro och slutligen förre justitieministern Thomas Bodström som Antonsson anser vill skydda "kompisen" Marklund:

"Varför granskas inte materialet? Varför gör journalisterna inte sitt jobb? Svaret är enkelt. Liza Marklund och hennes kompisar vill inte att sanningen ska komma fram. Hon har som krönikör kontroll på Expressen. Hon skriver ofta i egen sak och får 44 000 kronor i månaden som tack för besväret. Jan Guillou har samma koll på Aftonbladet. Tillsammans med Ann-Marie Skarp äger de Piratförlaget. I styrelsen sitter Dagens Nyheters chefredaktör Thorbjörn Larsson som varit styrelseordförande för Expressen, vd för TV4 och som är gift med Amelia Adamo. Jonas Gummesson, chef för Nyheterna på TV4, är kompis med Liza Marklund och har bott i minst två av hennes bostäder."

"I Piratförlagets styrelse sitter även advokat Peter Althin som också är Aftonbladets advokat. Han har ett förflutet som riksdagsman (KD) i justitieutskottet som leds av Thomas Bodström som också är kompis med Liza Marklund. Och så vidare. Alla har de intresse av att skydda Liza Marklunds varumärke", skriver Antonsson på Aftonbladet Debatt.

Antonssons attack på mediesverige är inget nytt. Hon har på sin egen blogg framfört denna kritik sedan hennes omfattande bok släpptes i mitten av december.

I boken ges en annan sida av historien bakom en av Sveriges mest sålda böcker, Gömda. Bevisningen i Antonssons bok var så stark att Bibliotekstjänst ändrade bokens klassifiering från fakta till fiktion. Enligt Antonsson har media på grund av det djupa och komplicerade förhållandet till Liza Marklund valt att inte ge henne något utrymme i traditionell media. I stället var det bloggosfären som länge förde debatten om sanningshalten i Marklunds böcker Gömda och Asyl.

Men situationen var ohållbar. Till slut vek sig de utpekade medierna och lät Monica Antonsson få ordet, om än i korta texter. Samtidigt anser Antonsson att det var en del i en större strategi som utmynnade i att huvudkaraktären i Gömda, Mia, trädde fram i Aftonbladet och fick i två löp, två förstasidor, 14 helsidor och en haussad chatt attackera Antonsson. Hon har sedan "Mias" framträdande krävt att få lika stort utrymme i Aftonbladet utan framgång. Det blev till slut "bara" två sidor på Aftonbladet Debatt. Monica Antonsson presenterar sin analys av den stora medietystnaden:

"Det var förstås inte så bra för affärerna. Dags för plan B. Jag måste misskrediteras. Pr-nissen drog upp riktlinjerna och den objektiva tidningen Aftonbladet skred till verket med ofattbara lögner på löpsedlarna. Samtidigt planterade Liza Marklund för säkerhets skull föraktfulla kommentarer i flera stora tidningar som villigt gick hennes ärenden. Efter den salvan satte Jan Guillou himself punkt för diskussionen i sin krönika som vore han den allsmäktige själv. Hur är det möjligt?", undrar Antonsson.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin nämns specifikt. Antonsson menar att Helin utnyttjat "Mia" för att rädda Marklund.

"Den i Jan Helins ögon uppenbart trasiga dramadrottningen Mia måste därför offras. Hon gick rakt i fällan."

Antonsson har anklagats för mycket under de senaste månaderna. Själv har hon inte brytt sig. Utan konstaterar att hon nu slutgiltligt vunnit kriget.

"Alla förstår att min bok ”Mia – Sanningen om Gömda” har blivit granskad under lupp av Piratförlagets advokater. Hade de kunnat massakrera mig så hade de gjort det. Men jag fick rätt. Gömda och Asyl är inga sanna historier. Den diskussionen är över".

Nyheter24 har också intervjuat Monica Antonsson i anslutning till hennes debattartikel. Läs artikeln här: "Marklund fuskade som Ludmila Enquist".

Skrivet av: