- Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Reinfeldt kritisk till Juholts inställning till SD

Reinfeldt ogillar djupt främlingsfientlighet och angriper Håkan Juholts inställning till SD.


I en intervju med Sydsvenska Dagbladet berättar Fredrik Reinfeldt om sin avsky för Sverigedemokraterna.

- Jag ogillar djupt all form av främlingsfientlighet. Det har säkert flera rötter. I min släkt har jag en väldigt brokig bakgrund. Min farfars farfar var svart. Min släkt kommer inte från Sverige. Det här försöket att mentalt få oss att acceptera att vi svenskar, i vårt lilla land, har bott här för oss själva – och sen finns det ett "dom" som kommer utifrån – det stämmer helt enkelt inte. Sverige präglas av att människor kommit hit och blandats. Det tycker jag är det vackra med Sverige. Jag är själv en produkt av det, säger Fredrik Reinfeldt till Sydsvenskan.

Statsministern är även kritisk till Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholts inställning till Sverigedemokraterna. Reinfeldt menar att Mona Sahlin hade en antirasistisk glöd som Håkan Juholt saknar.

- Skiftet mellan Mona Sahlin och Håkan Juholt var ett skifte från en engagerad motröst och motkraft mot SD. Vi hade kanske inte alltid samma taktik, men vi hade samma ryggradskänsla. Jag upplever att Håkan Juholt är utan förhållningssätt kring detta. Han är inte besjälad. Han tar inte upp frågorna. Ska man vara artig kan man säga att han passerar dem med tystnad, eller säger någon rad till Jimmie Åkesson, mest för att han ska, säger Reinfeldt.

På frågan om Reinfeldt ser något av Sahlins anti-SD-engagemang hos Juholt svarar han:

– Ingenting. Ingenting. Det finns snarare något starkt nostalgiskt och tillbakablickande i hans sätt att beskriva Sverige. Det gör att Jimmie Åkesson uttrycker viss värme för hans beskrivning, för det är ju även en del av SD:s sätt att beskriva landet: hur bra det var förr. Och här verkar de finna varandra, säger Reinfeldt till Sydsvenskan.

Håkan Juholt slår dock tillbaka mot Reinfeldt när han får höra statsministerns kritik.

– Det är Fredrik Reinfeldts politik, när samhället dras isär, som skapar grogrund för främlingsfientlighet och SD, säger Håkan Juholt till Sydsvenskan.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.