Fler högutbildade överlever cancer

- 03/10/2008, 03:47 -

Ny sammanställning: klarar sig i större utsträckning än lågutbildade i bröstcancer. (TT)

Högutbildade överlever i något större utsträckning än lågutbildade bröstcancer, visar en sammanställning över fem år i Sverige.

Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting har tillsammans studerat dödligheten i kvinnlig bröstcancer åren 2001-2005. Drygt 92 procent av de högutbildade kvinnorna med bröstcancer överlevde jämfört 88 procent av dem med enbart grundskola, skriver Dagens Nyheter.

Skillnaden kan bero på att högutbildade i högre grad låter undersöka sig med mammografi. Samtidigt tyder statistik på att högutbildade får bröstcancer oftare än andra. En förklaring till detta är att de föder barn senare i livet.

En annan undersökning visade i september att dödligheten i Sverige i bröstcancer är 37 procent högre hos kvinnor i lägre socialgrupper än i högre, rapporterade TT då.

Liknande samband redovisades samma månad i en dansk studie över alla sorters cancer. Fem år efter det att kvinnor fått cancerdiagnos var hälften av de lågavlönade danskorna i livet samtidigt som 62 procent av de högavlönade kvinnorna överlevt.

Av cancersjuka män med låg inkomst hade 34 procent överlevt efter fem år. Överlevnaden bland de högavlönade männen var 48 procent.

Även om resultatet gäller Danmark måste det vara en väckarklocka för alla välfärdsstater, sade Susanne Oksbjerg Dalton, en av forskarna bakom studien.

Skrivet av: