Stockholm

Stenarna avlägsnas från tennisområdet

Gatukontoret i Malmö garanterar att stenarna är borta i eftermiddag.


Läs mer

Polisens skyddsombud i Skåne behöver inte göra allvar av hotet att stoppa kommenderingen i samband med tennismatchen Sverige-Israel. De stenar och armeringsjärn som funnits vid området kring arenan tas bort.

– Jag har varit därute nu på morgonen och är nöjd med vad jag sett. Stenarna är i stort sett borta och under dagen ska även en del annat som jag haft synpunkter på fraktas bort, säger Skånepolisens huvudskyddsombud Kaj Svensson till TT.

Gatukontoret i Malmö meddelar också att all sten ska vara väck från Baltiska hallens omgivningar senast klockan 15 i dag. Enligt gatukontoret var det tänkt redan innan att stenen skulle bort före matchen, men man har velat låta bygg- och anläggningsarbetena i området kunna pågå så länge som möjligt.

Polistidningen och Dagens Nyheter rapporterar att Kaj Svensson befarade att gatstenarna, armeringsjärnen och annat byggmateriel i området kunde användas som vapen av orosstiftare i samband med demonstrationer mot tennismatchen.

Svensson bekräftar att hans hot att sätta stopp för hela kommenderingen var högst allvarligt menat. I

– Ingen människa klarar att träffas i huvudet av en sådan sten som kastas med full kraft. Man blir allvarligt skadad eller i värsta fall dödad. Det är min uppgift att värna mina kollegers säkerhet, säger han.

Han har ingen kritik mot ledningen för kommenderingen, utan anser att man även där insett att dessa faromoment måste bort. Omkring 1 000 poliser från olika delar av landet ingår i kommenderingen inför matchen och polisen ser en betydande risk för våldsamma störningar. I dag lottas tennismatchen och ceremonin i samband lottningen har flyttats från Malmös rådhus till arenan Baltiska hallen, som sedan flera dygn hålls avspärrad av polisen.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.