Stockholm

Nynazister till Davis Cupmötet

Blekinges nynazister vill slå följe med vänsteraktivisterna Stoppamatchen.


Läs mer

MALMÖ. Sveriges Davis Cup-kapten Mats Wilander tillhör skaran som tycker att idrott och politik inte ska blandas ihop. Blekinges nynazister verkar se saken annorlunda, och har bestämt sig för att dra till Malmö inför helgens tennismöte mellan Sverige och Israel.

På sin webbsajt skriver Blekinges autonoma nationalister att de ska sluta samman med nätverket Stoppamatchen i en större demonstration mot Israel. På så sätt ska de visa solidaritet med det palestinska folket och uttrycka sin "avsky för den israeliska statsterrorismen tillika israeliska imperalismen".

"Ren provokation"

När så även nazisten Kim Fredriksson skickade en hälsning via en hemsida att han kommer att närvara på lördagens demonstration, då fick det vara nog för Stoppamatchens arrangörer.

– Vänsterpartiet och andra organisationer i kampanjen har stått längst fram i kampen mot rasism och främlingsfientlighet i Malmö. Att en känd nazist skulle kunna delta i vårt tåg är helt otänkbart. Jag ser det som en ren provokation och som ett försök att smutskasta vår solidaritetsfest för Palestina, skriver vänsterpartisten och medarrangören Annsofie Jacobsson på Stoppamatchens blogg.

Strider med gatstenar

Till Sydsvenskan sa Malmöpolisen under onsdagskvällen att de har planerat för ”alla möjliga scenarion”. Men som Nyheter24 skrev om tidigare i dag har Malmö kommun glömt att ta bort en hög med gatstenar som ligger alldeles framför arenan. Något som polisen fick upp ögonen för tidigast i dag. Polisen har hälsat till kommunen att de har en dag på sig att forsla bort stenarna.

– Annars lägger jag in om ett skyddsstopp och då kommer det inte att finnas en enda polis på plats, sa polisens huvudskyddsombud Kaj Svensson till DN.

Med eller utan stenar, säkert är i alla fall att de politiska aktivisterna och nationalisterna kommer att finnas på plats. Troligen också AFA, som bjuder in sig själva till alla situationer där det vankas polisstrider. En salig blandning med andra ord. Demonstrationen, eller möjligen striden, kommer dessutom att ackompanjeras av Ingesunds Solidaritets Orkester, som ska spela sin version av Mikael Wiehes klassiker “Stoppa matchen". En låt som klingade från högtalarna redan på 1970-talet.

– Vi hoppas åka ner till Malmö med instrument och allt, sa bandets ledare Mats Dimming nyligen i en teveintervju.

Vad än Mats Wilander och tennisfolket anser om blandningen av politik och idrott kan läget utanför Baltiska Hallen på lördag komma att bli minst sagt kaotisk. Och så är det i praktiken, det visade inte minst de svenska DC-matcherna mot Rhodesia 1968 och Chile 1975. Då återstår bara att se om polisen övat tillräckligt.

Lyssna till Ingesunds Solidaritets Orkesters version av Stoppa matchen

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.