1 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
2 av 2
- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Nu får riskkapitalisterna skatterabatt

Privatpersoner som väljer att satsa pengar i företag kan få skatteavdrag. Avdraget är till för att få riskkapital till nystartade företag, men åsikterna om förslaget går isär.


Krav för riskkapitalavdrag

– Avdraget får högst vara en miljon kronor per person och år.

– Företaget får ha högst 50 anställda.

– Företaget måste betala minst 300 000 kronor i lön.

– Verksamheten får inte vara inom varvsindustri, kolindustri eller stålindustri.

Här kan du läsa mer om förslaget.

Representationsavdraget som enligt förslaget ska slopas

Du får vid represenation av företaget göra avdrag för måltidsutgifter som avser lunch, middag eller supé i samband med representation med högst 90 kronor per person och tillfälle. Är du inte skattskyldig till moms får du avdrag med högst 90 kronor plus den moms du betalat.

Förslaget kommer från företagsskattekommittén och innebär i praktiken att staten står för 20 procent av privatpersoners kapitaltillskott till nystartade företag. De pengarna måste dock betalas tillbaka när andelarna säljs. Kommittén föreslår även att nya företag ska få anstånd med upp till 35 procent av arbetsgivaravgifterna.

"Behövs en kraftfullare modell"

Förslagen har mottagits med kritik från bland andra Företagarnas VD Elisabeth Thand Ringqvist  och Centerpartiets Annie Lööf som menar att förslaget medför skattekrediter snarare än avdrag. Även Jennie Nilsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, är negativ.

– Tillgången till riskkapital är en avgörande tillväxtfråga som kräver verkliga satsningar, inte de halvmesyrer som nu presenterats, säger Jennie Nilsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Redan i vår budgetmotion i höstas föreslog vi ett riskkapitalavdrag där de som investerar i nya eller växande företag kan få skattereduktion med 20 procent av investeringen. Det är en betydligt mer kraftfull modell än de skattekrediter som nu föreslås, säger Jennie Nilsson.

"Ett steg i rätt riktning"

Anders Borgs statssekreterare Hans Lindberg och riksdagsledamoten Ulf Berg (M) anser dock att kommittén lagt fram två bra förslag.

– Det är absolut ett steg i rätt riktning och en hjälp för företagare. Fördelen med det här förslaget är att det kan bli verklighet redan om ett år, säger Berg till Nyheter24.

Kostar staten 690 miljoner kronor

Det senare förslaget kallas emissionskredit och riktas till aktiebolag och ekonomiska föreningar som således får anstånd med arbetsgivarutgifterna. Det finns dock ett tak med högst fem miljoner kronor per koncern och krediten ska betalas tillbaka med låg ränta inom sju år.

Riskkapitalavdraget samt kostnaden för anstånd med arbetsgivaravgifter kommer att kosta staten 290 respektive 400 miljoner kronor. Enligt kommittén ska det finansieras med att represenationsavdraget slopas, vilket skulle öka statens inkomster med 1 600 miljoner.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.