Piratpartist får sparken: Bloggvärldens reaktioner

Den svenska bloggosfären rasar över EDB Business Partners beslut att sparka Bergling på grund av hans politiska åsikter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Piratpartisten Jonas Bergling fick beskedet att han inte längre var välkommen tillbaka till sitt konsultuppdrag på EDB Business Partner. Bergling påstår att det är hans politiska åsikter och en chatt om fildelning som ligger bakom EDB:s beslut att avsluta kontraktet med honom. Bergling fick återvända till bemanningsföretaget Poolia och saknar just nu arbete. Bloggosfären står enhetligt bakom Jonas Bergling.

Leo Erlandsson:

"Det EBD gör är alltså att säga rakt ut att vissa politiska åsikter, som dessutom rör grundläggande demokratiska rättigheter, inte är välkomna om man är anställd på deras företag.

Det är mycket anmärkningsvärt, och hotar hela den fundamentala grunden för vår demokrati: Vem vågar ha politiska åsikter om man riskerar jobb, leverne och familj för det?

Så här får det inte gå till i Sverige, en demokrati, anno 2009."

Piratpartisten Mattias Bjärnemalm tycker att EDB borde skämmas:

"Det är så ofattbart fel att man mår illa."

Emma på bloggen Opassande menar att det blir svårare att föra debatt när man inte får ha åsikter offentligt:

"Det blir svårare och svårare att föra debatt när premisserna är att man inte får ha åsikter offentligt. Anonymitet slås på från alla möjliga håll och kanter och när man är öppen får man sparken från sitt arbete.

EDB behöver granskas. Med kontor över hela Norden finns det all anledning att fundera över hur de behandlar sina anställda och hur långt företaget tycker sig kunna få bestämma över personalens fritid, åsikter och tankar. Hur detta påverkar kollegorna som är kvar på företaget är det inte så svårt att tänka sig.

Det får inte gå till på det här viset. En demokrati förutsätter åsikts- och yttrandefrihet. Ett stort företag borde inte kunna få sätta demokratiska fundament ur spel."

bloggen Insane Meditation talar man om rent mjöl i påsen:

"Jag anser inte att det är hemskt eller moraliskt förkastligt att anse att upphovsrätten behöver reformeras. Inte heller att faktiskt rösta på ett parti som för den politiska linjen. Det är, i min mening, rent mjöl.

Men mitt rena mjöl är är inte alla andras rena mjöl. Hade jag t.ex. arbetat åt EDB, så hade det varit tillräckligt orent mjöl för att jag omedelbart skulle få städa av skrivbordet."

Martins Blogg skyller man problemet på den borgerliga regeringen:

"Men i det här fallet var Jonas inte anställd, utan uthyrd. Anställningen har Jonas på ett bemanningsföretag.

Den situationen delar Jonas med ett ökande antal bemanningsanställda och timvikarier.

Med den typen av anställningsformer har den svenska arbetsmarknaden förändrats i en väldigt borgerlig riktning. Den anställdes rättigheter har eroderats - inte genom att arbetsrättslagstiftningen har varit huvudmål för högerpolitiken, utan genom att alternativa anställningsformer har ökat i omfattning."

Vi har fått tillbaks en arbetsrättslig situation som vi inte har sett på ganska länge. Det är den ena bedrövelsen i sammanhanget.

Den andra är att företag som EDB kan utnyttja möjligheten på det här flagranta sättet utan att riskera repressalier."

Skrivet av: