Svenska smörgåsar blir allt fetare

Det har blivit lite vanligare att en svensk smörgås är just en sådan, det vill säga bröd med smör på.


Det har blivit lite vanligare att en svensk smörgås är just en sådan, det vill säga bröd med smör på. Det bekymrar Livsmedelsverket.

Myndigheten har intervjuat 1 000 personer mellan 16 och 80 och tvingats konstatera att medborgarna inte följer dess kostråd.

"Det är en ganska liten del av befolkningen som följer Livsmedelsverkets kostråd om 500 gram frukt och grönsaker per dag, fisk 2-3 gånger per vecka och lättmargarin på smörgåsen", skriver verket.

Under de senaste två åren har de som tar lättmargarin på brödet sjunkit från 49 till 38 procent samtidigt som de som lägger på Bregott (75-80 procent fett) har ökat från 17 till 29 procent. Och smör finns nu på 6 procent av smörgåsarna, 2006 var det 4 procent.

Å andra sidan steks det numera allt oftare i matolja. Sedan verkets förra undersökning i denna fråga, 1997-1998, har de som använder olja i matlagningen ökat från 16 till 39 procent. Men också här är smöret på frammarsch och andelen som använder det har nästan fördubblats, från 8 till 15 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!