Anders W Jonsson (C), gruppledare i riksdagen, menar att en förändring är långväga även om Moderaterna snabbt skulle ändra sig.
1 av 5
Anders W Jonsson (C), gruppledare i riksdagen, menar att en förändring är långväga även om Moderaterna snabbt skulle ändra sig. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Migrationsminister Tobias Billström står fast vid att det skulle vara alldeles för dyrt att återinföra regeln om "sista länken", så att fler anhöriga får invandra till Sverige.
2 av 5
Migrationsminister Tobias Billström står fast vid att det skulle vara alldeles för dyrt att återinföra regeln om "sista länken", så att fler anhöriga får invandra till Sverige. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
91-åriga Ganna Chyzhevska skulle ha fått stanna i Sverige om "sista länken"-regeln funnits.
3 av 5
91-åriga Ganna Chyzhevska skulle ha fått stanna i Sverige om "sista länken"-regeln funnits. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Emma Henriksson, KD:s gruppledare, låter uppgiven när hon talar om chanserna att påverka Moderaterna.
4 av 5
Emma Henriksson, KD:s gruppledare, låter uppgiven när hon talar om chanserna att påverka Moderaterna. - Foto: Linda Forsell / SCANPIX
Nu står Billström dock helt ensam i regeringen eftersom även Jan Björklund och Folkpartiet nu ansluter sig till skaran som vill förändra migrationslagstiftningen.
5 av 5
Nu står Billström dock helt ensam i regeringen eftersom även Jan Björklund och Folkpartiet nu ansluter sig till skaran som vill förändra migrationslagstiftningen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Gannafallet fortsätter splittra Alliansen

Tre av fyra regeringspartier vill göra anhöriginvandringen lättare. Moderaterna står ensamma för den nuvarande lagen - men de är betydligt starkare än de övriga.


Fallet Ganna

Nu fortsätter utredningen kring huruvida 91-åriga hjärt- och demenssjuka Ganna Chyzevska ska utvisas eller ej. Enligt kvinnans läkare är hennes liv i sitt slutskede och små förändringar kan orsaka henne stort lidande.

Samtidigt anser Migrationsverket att kvinnans skäl att få stanna är uppenbart ogrundade och de vill därför se henne utvisad. Kvinnans juridiska ombud, Ignacio Vita, har nu lämnat ett yttrande till Europadomstolen. Han menar att i Ganna-fallet innebär en utvisning att kvinnans rätt till skydd mot omänsklig behandling kränks enligt artikel tre i Europakonventionen.

I detta nu ligger Ganna Chyzevskas öde helt i Europadomstolens händer.

STOCKHOLM. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna välkomnar Jan Björklunds (FP) senaste utspel om att återinföra regeln om "sista länken" i migrationslagstiftningen.

Nu är det, förutom Sverigedemokraterna, bara Moderaterna och migrationsminister Tobias Billström som inte vill ändra lagen.

Trots det är det inte aktuellt att göra något annat än att diskutera saken inom Alliansen och hoppas att M svänger.

– Nu är det så att Moderaterna fått ett större mandat av väljarna även om vi skulle önska att det var tvärtom. Det är väljarna som bestämmer förhållandena, säger Emma Henriksson (KD), gruppledare i riksdagen, till Nyheter24.

"Lagändring ligger åratal framåt i tiden"

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson är bestämd när det gäller att samarbeta inom regeringen och inte gå samman med andra partier mot Moderaterna.

– Och även om Moderaterna skulle gå ut och säga "det här är en bra idé" så skulle en lagändring ligga åratal framåt i tiden, säger han till Nyheter24.

Varken C-ledaren Annie Lööf eller KD:s Göran Hägglund har varit ute lika tydligt som Jan Björklund i SVT:s Aktuellt. Deras respektive gruppledare i riksdagen menar dock att det inte handlar om att Hägglund eller Lööf fegar ur utan pekar på att partierna länge varit tydliga med sin ståndpunkt.

– Chanserna är större nu än tidigare, men det krävs att alla fyra regeringspartier är överens för att få till någon förändring, säger Anders W Jonsson.

C vill att unga ska betala för de anhörigas vård

Jonsson (C) håller dessutom med migrationsminister Tobias Billström (M) om att det finns stora budgetproblem med att tillåta en utökad anhöriginvandring.

Centern vill lösa den delen med en "försäkringsmodell", där de yngre i en familj får förbinda sig till en försäkring som betalar de anhörigas sjukvård och omsorg när de kommer till Sverige.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.