Torsdag 13 Maj
Stockholm

Antipiraterna vs Piraterna

Vi har samlat alla ingångar till samtalet om upphovsrätten 2.0.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att upphovsrätten är satt i diskussion är knappast någon nyhet. Men vad som diskuteras i dagsläget är kanske mindre tydligt. Antipiratbyråns "främsta uppgift är att värna och främja medlemsbolagens upphovsrättigheter till deras filmer och datorspel. Ett led i detta arbete är att upplysa och informera allmänheten om upphovsrättens betydelse", skriver de på sin hemsida. Piratbyrån vill fungera som ett diskussionsforum eller en "pågående konversation kring kopiering, informationsinfrastruktur och digital kultur", står det på deras hemsida.

Karl Henrik Pettersson, som publicerat artiklar på Piratbyrån menar att upphovsrätten hämmar kreativiteten bland författare, konstnärer med flera, eftersom de inte kan låna fritt från varandras skapelser. Han hävdar också att fildelning, även om det innebär en ekonomisk förlust för upphovsmannen, inte påverkar drivkraften att skapa, eftersom människan drivs av andra incitament än de rent ekonomiska.

I slutet av 2008 gick Alexander Bard med i Facebookgruppen: "Bredbandsbolagen är hälare". Han skrev att han är trött på den anarkistiska tonen från fildelarna och var intresserad av den andra sidan:

"Det är alltid intressant att höra vad folk har att säga - och piratkopieringsfanatikernas anarkistiska röst har vi ju hört nu till leda, med allt deras ordbajs om “internets själ” och “informationen vill vara fri” (sedan när vill internet någonting, och varför ska vi underordna oss denna påstådda gudomliga vilja helt plötsligt?) och en massa andra tramsigheter. Betydligt intressantare då att höra vad de som vågar problematisera framtiden har att säga." Resten av konversationen kan du läsa här.

Fil. dr Nicklas Lundblad, chef för government affairs på Google norra Europa och ledamot i regeringens IT-råd, ger sin syn på kulturen i framtiden:

Anders Rydell, chefredaktör på tidningen Konstnären och författare till den nyutkomna boken Piraterna. "De svenska fildelarna som plundrade Hollywood", ger sin bild av kulturen i framtiden:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela