Socialutskottet menar att Facebook är värt att prioritera.
Socialutskottet menar att Facebook är värt att prioritera. - Foto: Joerg Koch / AP / SCANPIX

Personal ska hjälpa funktionshindrade facebooka

Personalen på ett boende ska lägga tid på att se till att tonåringen är delaktig i sociala medier.


Socialutskottets slutsats

Att på olika sätt ge tonåringen största möjlighet att kunna ”leva som andra” är den vägledande principen för personalens insatser i det aktuella fallet. De vägar, som han själv önskar kommunicera med sin omgivning på, är styrande. Hur dessa önskemål bäst kan realiseras och vilka kommunikationsvägar som är möjliga/lämpliga för att tillgodose hans behov och önskemål, är en uppgift för personalen att analysera och lösa.

Sociala medier tar allt större plats i de flesta svenskars liv och funktionshindrade är inget undantag. Nu har det gått så pass långt att det krävs att Socialstyrelsen griper in och beslutar att också unga med funktionshinder måste få uppdatera till exempel sin facebooksida.

Fallet rör en tonåring med plats på ett boende för barn och ungdomar med flerfunktionshinde. Och att han har rätt att få hjälp att sköta sitt konto på Facebook slås nu fast av sociala utskottet vid Socialstyrelsens råd för etiska frågor.

Detta sedan frågan tagits upp av personalen på ett boende i Stockholm.

Enligt protokollet bör personalen på ett boende sköta Facebookkonton om det kan tänkas öka den boendes delaktighet i samhället och kommunikation med andra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på E45, nordost om Vilhelmina.", skriver polisen på sin hemsida.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.