I Yougov/Metros mätning får oppositionen 50,3 procent mot Alliansens 43,6 procent.
1 av 4
I Yougov/Metros mätning får oppositionen 50,3 procent mot Alliansens 43,6 procent. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Efter att Stefan Löfven tog över partiledarposten från Håkan Juholt har Socialdemokraterna ökat med 12,5 procent enligt Yougovs mätning.
2 av 4
Efter att Stefan Löfven tog över partiledarposten från Håkan Juholt har Socialdemokraterna ökat med 12,5 procent enligt Yougovs mätning. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Fredrik Reindeldts Alliansen får bara 40,8 procent mot oppositionens 50,5 procent i United Minds/Aftonbladets undersökning.
3 av 4
Fredrik Reindeldts Alliansen får bara 40,8 procent mot oppositionens 50,5 procent i United Minds/Aftonbladets undersökning. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Alliansens tapp beror delvis på skandalerna kring Saudiaffären och dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors avgång.
4 av 4
Alliansens tapp beror delvis på skandalerna kring Saudiaffären och dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors avgång. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Reinfeldts svarta dag - förlorare i två nya mätningar

Stefan Löfvens framfart som partiledare är unik, enligt flera experter.


De två undersökningarna

Aftonbladet/United Minds

Moderaterna 28,5 (-0,8)

Folkpartiet 4,8 (-1,0)

Centerpartiet (-1,1)

Kristdemokraterna (-0,7)

Miljöpartiet 9,2 (+1,4)

Socialdemokraterna 35,6 (+3,1)

Vänsterpartiet 5,7 (-1,6)

Sverigedemokraterna 7,2 (-0,3)

Övriga 1,6 (+1,2)

Undersökningen är gjord av United Minds i samarbete med Cint. 1 154 personer intervjuades mellan den 12 mars-9 april.

Yougov/Metro

Moderaterna 30,5

Folkpartiet 5,9

Centerpartiet 3,7

Kristdemokraterna 3,5

Miljöpartiet 9,6

Socialdemokraterna 34,4

Vänsterpartiet 6,3

Sverigedemokraterna 5,7

Undersökningen genomfördes under perioden 7 mars-3 april och bygger på svar från 1 401 personer.

SVERIGE. Med 50,3 procent i Yougov/Metros mätning och 50,5 procent i United Minds/Aftonbladet krossar oppositionen med Stefan Löfven i spetsen Fredrik Reinfeldts regeringsallians i två opinionsundersökningar samma dag.

Succén handlar återigen om att Socialdemokraterna går starkt framåt med 3,1 procentenheter till 35,6 procent i United Minds mätning för april och i Yougovs undersökning får sossarna 34,4 procent under samma månad. Tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet innebär det egen majoritet.

– Det är häpnadsväckande. Det går inte att hitta ­något motsvarande i modern tid. Det enda jag kommer på är Palmemordet och sympatierna efter det, men det var ju exceptionellt, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds, till Aftonbladet.

Enligt experterna är sossarnas lyft unikt och kan bara jämföras med de historiska siffrorna från 80-talet. Man tror också att det enorma lyftet delvis beror på att regeringen har haft en tung tid sedan Stefan Löfven tog över efter Håkan Juholt.

Som Nyheter24 rapporterade i slutet på mars tror man att Alliansens tapp också beror på skandalerna kring Saudiaffären, dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors avgång och den höga arbetslösheten - framför allt bland ungdomar.

– Jag tror att det börjar bli tydligt att Moderaternas politik inte leder till att det blir fler jobb i Sverige. ­Deras svar på de frågorna har inte fungerat och det börjar märkas, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Aftonbladet.

Enligt mätningarna tar sossarna framför allt väljare från Moderaterna - men också från Vänsterpartiet. I båda mätningarna hamnar även Centerpartiet och Kristdemokraterna under riksdagsspärren.

Enligt den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld ska Stefan Löfven ta åt sig en stor del av äran.

– Löfven har stabiliserat Socialdemokraterna som nu framstår som ett trovärdigt regeringsalternativ. Samtidigt har han orienterat partiet mot mitten och lockat väljare från alliansen, säger Ulf Bjereld till Metro.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.