Onsdag 19 Maj
Stockholm

S röstade emot sig själva för att slippa stöd från SD

Hans Linde (V) reagerade med förvåning på Socialdemokraternas agerande.
1 av 2
Hans Linde (V) reagerade med förvåning på Socialdemokraternas agerande. Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Urban Ahlin är vice ordförande i Utrikesutskottet.
2 av 2
Urban Ahlin är vice ordförande i Utrikesutskottet. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Så sent som i morse fanns en gemensam text som Socialdemokraterna var beredda att stödja."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När utrikesutskottet på torsdagen skulle fatta beslut om hur Sverige ska agera i EU vad gäller Västsaharas självständighet var det slagläge för oppositionen. Socialdemokraternas förslag  om att Sverige ska verka för ett erkännande av Västsahara hade stöd av samtliga oppositionspartier, inklusive Sverigedemokraterna.

Men rädslan för att kopplas samman med de SD tycks ha blivit för mycket. I sista stund ändrade sig Socialdemokraterna och gick emot sitt eget  beslut.

Ett agerande som förvånar.

- Så sent som i morse fanns en gemensam text som vi var överens om, säger Vänsterpartiets Hans Linde som också sitter i Utrikesutskottet.

Gör man det här bara för att inte få SD i knät?

- Exakt. Jag har svårt att se argument för det här. Socialdemokraterna använde rena svepskäl i utskottet. Både vi och Miljöpartiet tycker att Socialdemokraterna är väldigt fega, säger Hans Linde.

Även SD reagerade med förvåning.

– Detta är det märkligaste jag varit med under min tid i utrikesutskottet, säger Julia Kronlid (SD) i ett pressmeddelande och fortsätter:

–  Nu får vi en absurd situation i riksdagen där Socialdemokraterna kommer rösta emot sitt eget förslag – endast därför att vi tyckte likadant.

Hans Linde säger att det är sorgligt inte bara för att man anpassar sig för mycket till SD utan också för att man hade en verklig chans att ta ett steg framåt.

–  Det var ett socialdemokratiskt kongressbeslut, det var ett gemensamt rödgrönt vallöfte och det var Socialdemokraternas egen motion där de formulerat förslaget, säger han.

Nyheter24 har sökt Urban Ahlin vars pressekreterare Ingela Nilsson hänvisar till hans svar till nyhetsbyrån TT.

Till TT säger Ahlin att han inte deltar i något spel och att SD vill ha en annan politik för Västsahara än Socialdemokraterna vill.

Kommentera
Kopiera länk
Dela