Måndag 10 Maj
Stockholm

Nätdrogen dödade 18-årig kvinna

I dag blir mefedron olagligt - reas ut på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En 18-årig kvinna avled, som Nyheter24 berättat om tidigare, efter att hon tagit drogen mefedron.

Kvinnan hade tillsammans med ett gäng ungdomar berusat sig på drogen, som fram till i dag varit laglig i Sverige. Hon fördes med ambulans till sjukhus sedan hon slutat andas.

Det var natten till en lördag som ambulansen larmades till Söderort i Stockholm. Ett gäng ungdomar hade berusat sig med mefedron och hasch. Den unga kvinnan började krampa och förlorade medvetande. Hon blev blå i ansiktet och slutade andas. De andra ungdomarna på plats försökte rädda kvinnan med hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans,

Gick inte att rädda

18-åringen fördes till Huddinge sjukhus där hon vårdades för livshotande skador. Hennes liv gick dock inte att rädda och hon avled, uppgav presstjänsten på Karolinska universitetssjukhuset till SvD.

I dag, måndag, blir mefedron olagligt i Sverige, men Tullen räknar med att hundratals kilo kommit in i landet de senaste veckorna. Det mesta via posten, men så sent som i förra veckan stoppades en bil vid Öresundsbron med ett kilo vit substans förpackad i påsar märkta mefedron.

– Vi har gjort många beslag av drogen under året. Det är ett vitt pulver som vi skickat på analys, när det sedan visat sig att det varit mefedron har vi varit tvungna att lämna tillbaka det eftersom det inte var narkotikaklassat, säger Lars Hansson, Tullens nationella expert på droger till SvD.

Krabba reas ut

Den senaste tiden har hemsidor som säljer mefedron - som även gått under namnet "krabba" - reat ut drogen eftersom man insett att lagstiftning varit på gång.

– Det är likadant varje gång när en nätdrog ska narkotikaklassas. Man rear ut det man har i lagret och utlovar att en ny laglig inom kort, säger Lars Hansson till SvD.

En annan nätdrog som blir allt vanligare i Tullens beslag är så kallad Spice som är en örtdrog.

– Spice är en samling örter med olika substanser, den är centralstimulerande och hallucinogen. Vi tittar på den och försöker kartlägga dess skador och effekter, säger Lars Hansson till SvD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela