Nätdrogen dödade 18-årig kvinna

I dag blir mefedron olagligt - reas ut på nätet.


En 18-årig kvinna avled, som Nyheter24 berättat om tidigare, efter att hon tagit drogen mefedron.

Kvinnan hade tillsammans med ett gäng ungdomar berusat sig på drogen, som fram till i dag varit laglig i Sverige. Hon fördes med ambulans till sjukhus sedan hon slutat andas.

Det var natten till en lördag som ambulansen larmades till Söderort i Stockholm. Ett gäng ungdomar hade berusat sig med mefedron och hasch. Den unga kvinnan började krampa och förlorade medvetande. Hon blev blå i ansiktet och slutade andas. De andra ungdomarna på plats försökte rädda kvinnan med hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans,

Gick inte att rädda

18-åringen fördes till Huddinge sjukhus där hon vårdades för livshotande skador. Hennes liv gick dock inte att rädda och hon avled, uppgav presstjänsten på Karolinska universitetssjukhuset till SvD.

I dag, måndag, blir mefedron olagligt i Sverige, men Tullen räknar med att hundratals kilo kommit in i landet de senaste veckorna. Det mesta via posten, men så sent som i förra veckan stoppades en bil vid Öresundsbron med ett kilo vit substans förpackad i påsar märkta mefedron.

– Vi har gjort många beslag av drogen under året. Det är ett vitt pulver som vi skickat på analys, när det sedan visat sig att det varit mefedron har vi varit tvungna att lämna tillbaka det eftersom det inte var narkotikaklassat, säger Lars Hansson, Tullens nationella expert på droger till SvD.

Krabba reas ut

Den senaste tiden har hemsidor som säljer mefedron - som även gått under namnet "krabba" - reat ut drogen eftersom man insett att lagstiftning varit på gång.

– Det är likadant varje gång när en nätdrog ska narkotikaklassas. Man rear ut det man har i lagret och utlovar att en ny laglig inom kort, säger Lars Hansson till SvD.

En annan nätdrog som blir allt vanligare i Tullens beslag är så kallad Spice som är en örtdrog.

– Spice är en samling örter med olika substanser, den är centralstimulerande och hallucinogen. Vi tittar på den och försöker kartlägga dess skador och effekter, säger Lars Hansson till SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.