Lördag 2 Jul
Stockholm

Nya nätdrogen krabba sprids snabbt

Nu vill Folkhälsoinstituet narkotiklassa Mefedron.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nya nätdrogen Mefedron, eller "krabba" som den kallas, sprider sig snabbt i Sverige. Folkhälsoinstitutet vill nu narkotikaklassa den nya drogen efter att ett stort beslag gjordes nyligen. Flera personer misstänks för grovt narkotikabrott och smuggling, skriver Norrköpings Tidningar.

När en nätdrog narkotikaklassas tar en annan vid. Drogen Fenazepam användes flitigt i Sverige fram till den 15 september i år när den narkotikaklassades. Ett flertal fall över landet med unga som tog preparatet och förgiftades upptäcktes.

Då tog Mefedron över istället. En drog som upptäcktes för första gången i Sverige i februari i år, i ett SKL-labb.

– Den här drogen kallas för krabba och kan jämföras med ecstasy. Vi har sett sista månaden att fler varit påverkade av det här preparatet, säger Leif Hermansson, chef vid narkotikaroteln, till NT.

Farligt fast legalt

- Det kan vara farliga grejer fast det är "legalt", säger Leif Hermansson som räknar upp biverkningar som yrsel, psykoser och medvetslöshet.

Tillslaget i Norrköping gjordes under en husrannsakan och det rör sig om en stor mängd, över 200 doser. Ett flertal personer har gripits för narkotikabrott, men släppts fria trots misstanke om grovt narkotikabrott och varusmuggling. De misstänkta är tidigare kända av polisen i liknande ärenden.

Den 13 november lämnade Folkhälsoinstitutet ett förslag till regeringen om att Mefedron ska klassas som hälsofarlig vara.

– Det finns inte tillräckligt med underlag för att klassa den som narkotika säger Anders Persson utredare av missbrukssubstanser vid Folhälsoinstitutet. Men det är olagligt med hälsofarliga varor också.

Snabb spridning

Inga fall av allvarligare förgiftningar av Mefedron har ännu upptäckts i landet men drogen har fått en väldigt snabb spridning.

– Det är en typisk internetdrog som man kan beställa. Man vill testa nya droger, det är en grupp ungdomar som håller på med det. Beslutet om att klassa det som hälsofarlig vara är i princip taget, det är formalia som kvarstår, säger Anders Persson till Norrköpings Tidningar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.