Måndag 27 Sep
Stockholm

Riksdagsledamot inför rätta i dag - åtalad för knarkbrott

...den politiske vilden William Petzäll känner sig lugn inför rättegången.
1 av 5
...den politiske vilden William Petzäll känner sig lugn inför rättegången. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har dock kommit fram och gett honom en klapp på axeln.
2 av 5
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har dock kommit fram och gett honom en klapp på axeln. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Flera i Jimmie Åkessons SD har riktat hårda ord mot Petzäll. Något som han nu får känna på när han är på plats i riksdagen.
3 av 5
Flera i Jimmie Åkessons SD har riktat hårda ord mot Petzäll. Något som han nu får känna på när han är på plats i riksdagen. Foto:
William Petzäll säger att han i dag är helt drogfri, men att han dricker alkohol.
4 av 5
William Petzäll säger att han i dag är helt drogfri, men att han dricker alkohol. Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Ledamoten greps den 6 januari med flera narkotikaklassade substanser i kroppen...
5 av 5
Ledamoten greps den 6 januari med flera narkotikaklassade substanser i kroppen... Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Jag vill ha någon form av underhållsbehandling där jag har medicin hela tiden i princip."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Turerna kring Petzäll

Natten till söndagen den 6 februari 2011 grips William Petzäll för fylleri i samband med en fest i en lägenhet i Trelleborg.

Enligt polisen ska han ha varit påverkad av både alkohol och tabletter. William Petzäll menar att tabletterna ska ha varit blodtrycksmedicin.

Han väljer därefter att ta en timeout från sitt arbete i riksdagen för att vårdas på ett behandlingshem.

Den 25 mars återvänder William Petzäll till riksdagen och fortsätter med sitt arbete. Under sommaren faller han dock tillbaka till missbruket och efter Almedalsveckan ska ingen inom partiet ha träffat honom menar Erik Almqvist i en intervju med Nyheter24.

Den 26 september väljer William Petzäll att hoppa av partiet men stanna kvar i riksdagen som politisk vilde.

Den 17 oktober omhändertas Petzäll enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

William Petzäll har efter han petades från Sverigedemokraterna hotat med att avslöja allt om SD.

Den 25 oktober skrev någon som hade kapat Petzälls konto på twitter att ledande Sverigedemokrater ligger bakom den nya sajten Avpixlat.

Hackaren fortsatte sedan med att lägga ut hashkoder och mejladresser till kända journalister från Aftonbladet och Expressen.

Den 4 november är William Petzäll återigen en fri man och mer motiverad än någonsin.

Den 15 november skriver William Petzäll om "några klargöranden" på hans nya blogg.

Den 21 mars kommer nyheten om att William Petzäll åtalas för narkotikabrott. Till Nyheter24 säger han att han förnekar brott.

Den 9 maj ställdes William Petzäll inför rätta. Den 14 maj kom domen.

VARBERG. Klockan 11.00 går riksdagsledamoten William Petzäll upp i rätten anklagad för ringa narkotikabrott. Detta efter han den 6 januari i år påträffats med flera narkotikaklassade substanser vid ett urinprov.

– Jag är ganska så lugn och känner ingen oro eller något. Jag ska hinna ner till apoteket och hämta min gedigna receptlista med undantag för en sak. Morfars hostmedicin, säger William Petzäll till Nyheter24 på morgonen innan förhandlingen.

Greps av polisen med narkotika i kroppen

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om hade den avhoppade sverigedemokraten substanserna 7-amino-klonazepam, alfa- hydroxy-alprazolam, oxazepam, morfin och etylmorfin i kroppen vid gripandet. Samtliga är klassade som narkotika.

Petzäll har tidigare hävdat att han fått läkemedlen utskrivna av en beroendeklinik som han gick till tre gånger i veckan. Något som senare visade sig inte stämma då Nyheter24 kunde avslöja att intygen som skulle fria honom skrevs ut först efter gripandet.

Det handlar bland annat om att intyget som skulle styrka Petzälls förskrivning enbart visar när han började sin behandling på kliniken.

– Den iakttagelsen är helt korrekt. Men jag vill inte ha några synpunkter på det. Men det är klart att intyget inte känns som helt relevant eller vattentätt, sa förundersökningsledaren Klas Olsson till Nyheter24 då.

"Det har varit ett helvete de senaste fyra veckorna"

Inför rättegången uppger Petzäll att han har varit drogfri i fyra veckor. Utan någon behandling eller professionell hjälp.

– Det har varit ett helvete de senaste fyra veckorna. Det är svårt att sätta ord på det. Hela vardagen och rutiner faller samman. En bra natt sover jag fyra timmar och på det ska man försöka jobba, säger Petzäll och fortsätter:

– Jag tar ingenting i dag men ser inget egenvärde i att vara drogfri heller. Men jag vill inte hålla på och jaga på svarta marknaden.

William Petzäll hävdar att hans primära mål är att få behandling men att vägen dit verkar omöjlig och att så kallade tolvstegsprogram inte funkar på honom.

– Jag vill ha någon form av underhållsbehandling där jag har medicin hela tiden i princip. Det finns många fördomar om det och om man ska klara av jobbet och så. Men det handlar inte om att du sitter helt väck i riksdagen och inte vet vilka knappar du ska trycka på.

Dricker du alkohol??

– Jo, alkohol dricker jag med vänner på helger och det funkar jättebra så länge jag inte har något annat i kroppen. Festa med vänner gör jag för att något socialt liv måste jag ha kvar. Enda sedan jag bröt med SD har det varit ensamt men i dag har jag fina vänner, säger Petzäll och fortsätter:

– Jag har aldrig känt sug eller abstinens efter alkohol men det enda jag håller mig borta från är starksprit.

Skulle du inte kunna gå ut på krogen utan att dricka?

– Jag försökte i fyra månader men jag har aldrig haft så tråkigt i hela mitt liv. En del tycker att det är jättekul att gå ut utan att dricka men jag är inte den typen.

Hur har du blivit bemött i riksdagen efter det som hänt?

– Det har varit ett väldigt bra bemötande från alla utom Sverigedemokraterna. Gustav Fridolin (Miljöpartiets språkrör) kom fram och frågade hur det var och gav mig en klapp på axeln senast.

Kommentera
Kopiera länk
Dela